23/11/2017

La meitat de les queixes adreçades al Síndic estan relacionades amb l’àmbit acadèmic

El Síndic de Greuges de la Universitat, Josep Canicio, ha donat compte de les actuacions fetes en l’Informe 2016-17 presentat al Claustre. Més del 70% de les queixes i peticions les han fet estudiants

Josep Canicio durant la presentació de l'Informe del Síndic de Greuges al Claustre universitari del 23 de novembre.

Josep Canicio, Síndic de Greuges de la Universitat, ha presentat l’Informe 2016-17 al Claustre universitari d’aquest dijous 23 de novembre, en el que ha donat compte de les 58 actuacions que va fer durant el curs passat, 24 més que el període anterior. Del total d’actuacions, el 46,55% responen a motius acadèmics: revisió d’avaluacions, pràctiques externes, organització docent i supressió d’optatives, entre d’altres.

El segon tipus d’actuacions pel que fa al volum, són les relacionades amb motivacions econòmiques, que han estat el 22,41%. Es tracta de queixes sobre l’import de les matrícules, renúncia a assignatures, cancel·lacions de matrícules o denegació i dificultat d’accés a les beques. La resta d’actuacions són administratives o tècniques (12, 07%), derivades de la valoració de la tasca professional i les condicions de treball (10,34%), i relacionades amb la propietat intel·lectual (8,62%).

D’aquí que els estudiants siguin l’estament que ha fet més reclamacions, el 72,42%, molt per davant del PDI (17,24%), el PAS, que només ha motivat una actuació, i ex membres de la comunitat universitària o externs (8,62%). De fet, si bé la Sindicatura atén a la comunitat universitària, algunes de les actuacions han estat instades per persones que n’havien estat membres o que plantejaven un problema que podia afectar la qualitat universitària.

Canicio ha alertat que, d’una banda, hi ha un desconeixement de la funció del síndic, i, de l’altra, hi ha “una certa prevenció” per mantenir l’anonimat. Per això ha recordat que la funció de la sindicatura és la defensa dels drets dels membres de la comunitat universitària i la contribució a la millora de la qualitat universitària. No obstant això, l’informe del curs 2016-17 constata l’increment d’assumptes que van arribar a la Sindicatura, i que responen a queixes, peticions d’atenció i orientació i, en els menys dels casos, el Síndic actua d’ofici.

Durant la presentació de l’informe al Claustre, Josep Canicio també ha explicat que durant el curs passat va reunir-se amb el Consell d’Estudiants per parlar de la manca de visibilitat del Consell i el desconeixement sobre les funcions de la Sindicatura de Greuges, així com també va donar compte de la X Trobada Anual de Síndics de la Xarxa Vives d’Universitats, que es va celebrar a la URV. En aquesta trobada s’hi va tractar la independència dels síndics i el seu marc normatiu.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*