28/09/2022

La Nit Europea de la Recerca omplirà divendres la plaça Corsini amb una quarantena de tallers científics

Dissabte 1 d’octubre es farà a Tarragona una ruta teatralitzada sobre Martí i Franquès i una sessió de microxerrades científiques a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus. Totes les activitats estan coordinades per la URV

Les nenes i els nens han parat atenció a les explicacions i han participat activament de les activitats

L’acte central de la Nit Europea de la Recerca arriba aquest divendres a la plaça Corsini de Tarragona. Prop de 200 investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca del territori han preparat una quarantena de tallers científics de diferents disciplines, amb l’objectiu d’omplir de ciència el carrer durant tota la tarda amb activitats interactives i lúdiques. La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que es fa a més de 300 ciutats de 30 països d’Europa alhora, i que la Universitat Rovira i Virgili coordina i organitza per cinquè any consecutiu a les comarques de Tarragona, amb el cofinançament de la Unió Europea.

La fira de tallers científics té com a destinatari públic familiar d’edat molt diversa i implica el contacte directe entre investigadors i audiència a través de tallers que combinen l’educació científica i la participació directa. S’impartiran una quarantena de tallers de diferents disciplines que permetran el públic circular de l’un a l’altre de forma lliure. Les propostes inclouen aspectes relacionats amb pràcticament totes les disciplines científiques amb el lema comú de “Recerca pel canvi”.

Imatge de la plaça Corsini durant la Nit Europea de la Recerca de l’any passat.

L’obertura dels tallers es farà a les 16:30 h i s’hi podrà participar fins a les 21.00. Els i les joves que hi accedeixin tindran un passaport científic que hauran d’omplir un cop finalitzin els diferents tallers i que els donarà accés a obsequis relacionats amb la Nit Europea de la Recerca.

Els i les investigadores que hi participen són persones involucrades amb la divulgació científica que de forma altruista apropen i expliquen la ciència amb l’objectiu de despertar la curiositat entre el públic assistent. Pertanyen a la URV i també als instituts de recerca del territori: ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica), ICIQ (Institut Català d’Investigació Química), IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i IISPV (Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili).

Imatge d’un dels tallers de la plaça Corsini (any2019).

L’Ajuntament de Tarragona, a través d’Europe Direct és el patrocinador principal d’aquesta activitat, en la que també hi col·laboren el Mercat Central de Tarragona, Borges els col·laboradors i patrocinadors principals. L’esdeveniment compta amb el suport Mercat Central de la ciutat i de l’empresa Borges i Ematsa.

Paral·lelament, i en col·laboració amb Fundació La Caixa, a les instal·lacions de CaixaForum Tarragona es farà el mateix divendres una sessió de microxerrades científiques de 18 a 21h.

Activitats posteriors i prèvies

L’endemà de la fira de tallers s’han previst més activitats: a les 11h es farà la sessió de microxerrades divulgatives “Recerca pel canvi” a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus, que organitza l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la URV sobre temes relacionats amb la recerca del personal investigador de la Universitat i dels instituts de recerca de les comarques de Tarragona. A Tarragona, a les 11 hi ha una ruta científica sobre la figura d’Antoni de Martí i Franquès, una recreació teatralitzada didàctica sobre la vida d’aquest científic català i els seus descobriments. Les persones que hi participin visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva vida i la recerca, des del camp de Mart fins al Pla de la Seu. La ruta parteix a les 10.30h des del Portal del Roser de Tarragona i ja té les entrades exhaurides. I a la seu de CaixaForum Tarragona es farà una fira de recerca amb activitats i demostracions en directe d’11 a 14h organitzada per Fundació La Caixa.

Una de les xerrades d’aquest divendres a Reus.

Fins el 3 d’octubre també es pot visitar l’Exposició Castells i Ciència que hi ha instal·lada dins del Mercat de Tarragona, en la que es mostra la relació que existeix entre diferents disciplines científiques i el fet casteller.

En el marc de la Nit Europea de la Recerca, els alumnes de secundària i batxillerat també tenen la seva proposta científica adaptada. Durant aquesta setmana investigadores i investigadors de la URV i els instituts de recerca estan impartint xerrades i tallers científics als centres de la demarcació que ho hagin sol·licitat.

Un projecte conjunt a Catalunya

El projecte de la Nit Europea de la Recerca és possible gràcies al cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea, i a la col·laboració del consorci format per la Universitat Rovira i Virgili, que coordina el node de Tarragona, la Universitat de Girona (UdG), entitat coordinadora del projecte i del node de Girona, la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), entitats coordinadores del node de Barcelona, la Universitat de Lleida (UdL), coordinadora del node de Lleida, i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic), coordinadora del node de Catalunya central. L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) s’encarrega de la coordinació dels diferents nodes. Aquest projecte conjunt coordina investigadores i investigadors de més de 50 entitats científiques de tot Catalunya, i es fa cada any a més de 300 ciutats de 30 països d’Europa alhora.. En aquesta cinquena edició, a més, s’hi afegeix la Fundació Jaume Bofill, que en el marc del programa Magnet, impulsarà 15 projectes de recerca a centres educatius de primària i secundària per tal d’apropar els equips de recerca a l’alumnat, famílies i veïnats, al llarg de l’any.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*