14/01/2021

La Unió Europea avala la seguretat del cuc de la farina per al consum humà

El grup de recerca FoodIE de la URV, que lidera la investigació en l’ús d’insectes per a l’alimentació humana, considera la decisió com “una molt bona notícia” per continuar amb la recerca d’aquesta font alternativa de proteïna

L’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va anunciar ahir que el consum del cuc de la farina, procedent de la larva de l’escarabat Tenebrio monitor és segur per al consum humà. Amb el seu informe la institució inclou aquest insecte, ric en proteïnes, greixos i fibra, en la llista de Novel Foods, i obre la porta a la seva futura producció i comercialització a tots els països de la Unió Europea en les seves diferents formes (com a cuc o en pols). Amb aquest nou dictamen, al que caldran afegir els resultats de la investigació sobre la seva al·lergenicitat, la Comissió Europea haurà ara de negociar amb cada estat membre per detallar com aplica la seva utilització. Per a les investigadores i investigadors del grup de recerca FoodIE (Food, Innovation & Engineering) es tracta “d’un pas endavant que pot permetre utilitzar aquest insecte com a ingredient en la formulació de productes per a l’alimentació humana amb totes les garanties”, explica la investigadora del Departament d’Enginyeria Química, Sílvia de Lamo.

Fa uns cinc anys aquest grup de recerca de la URV va decidir investigar en l’ús d’insectes com a nou ingredient per compensar l’excés de producció de proteïna d’origen animal. “Des de llavors estem adquirint coneixement en aquest camp per formular nous productes i desenvolupant tècniques que posem al servei de la indústria agroalimentària”, explica la investigadora.

En aquests anys, el grup FoodIE ha liderat la investigació en l’ús d’insectes per a l’alimentació humana i té obertes diverses línies de recerca en aquesta direcció. Una d’elles és la reutilització de matèria orgànica procedent de la indústria alimentària com a font d’alimentació d’insectes, que permetrà evitar l’ús de pinsos, la producció dels quals no és tan respectuosa amb el medi ambient. També treballen en l’extracció de proteïna d’insecte amb tècniques més sostenibles i estudien les propietats funcionals de la proteïna d’insecte com a substituts d’altres proteïnes. “Que Europa avali legalment l’ús d’aquest insecte al continent ens beneficia enormement, ja que fins ara la formulació dels productes l’havien de fer en països on sí estava permesa aquesta pràctica, com a França o Holanda, i potser en un futur proper ja la podrem fer des d’aquí i oferir el nostre coneixement a la indústria alimentària”, explica de Lamo.

La resolució que acaba de fer pública l’EFSA suposa un pas endavant per aconseguir produir i comercialitzar insectes a nivell local sense haver-los d’importar, el que ajudarà no només a la recerca sinó al teixit productiu en aquest camp fins ara emergent, el dels insectes, que cada cop aposta més per la producció d’una font alternativa de proteïna més sostenible amb el medi ambient. “Cada vegada som més població i el planeta no podrà produir proteïna per a tothom, així que cal buscar fonts de proteïna alternatives que, a més, siguin més sostenibles. Com a exemple, la producció d’un quilo de vedella provoca deu vegades més d’emissions de CO2 que la d’un quilo de grills”, il·lustra la investigadora.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*