10/05/2023

La URV acull un congrés internacional de referència en tecnologia nanoelectrònica

Organitzat pel grup de recerca NEPHOS, l’objectiu és posar en comú els avenços per continuar augmentant la funcionalitat i reduint el cost dels dispositius semiconductors, com ara els xips

Un moment de la conferència inaugural del congrés Eurosoi-Ulis
Un moment de la conferència inaugural del congrés Eurosoi-Ulis

El campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili és l’escenari, des d’aquest dimecres i fins divendres, del Congrés Eurosoi-Ulis 2023, un dels més importants a nivell europeu pel que fa a la tecnologia nanoelectrònica. La trobada està organitzada pel grup de recerca NEPHOS (Nanoelectronic and Photonic Systems) del departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV, i compta amb al voltant d’un centenar d’investigadors europeus de prestigi. L’objectiu és posar en comú les recerques per continuar millorant pel que fa a la funcionalitat i la reducció dels costos dels dispositius semiconductors, com per exemple els circuits integrats o xips. Els dispositius fabricats a partir dels semiconductors són la base de l’electrònica moderna i la informàtica. 

“Es tracta d’un congrés de tecnologia de dispositius semiconductors nanoelectrònics, majoritàriament cristal·lins, com és el cas del silici, que és el material més utilitzat. S’hi parla de la fabricació, la simulació, la caracterització elèctrica i l’estudi de la física dels dispositius, però no s’enfoca cap al disseny de circuits”, explica Benjamí Iñiguez, membre de NEPHOS i coordinador del congrés, que en destaca el vessant acadèmic: “No està tan centrat en les aplicacions industrials immediates, tot i que també se’n presentarà alguna, sinó sobretot en la recerca i en l’àmbit acadèmic. En aquest sentit, està molt pensat per als estudiants de doctorat, als quals els permet fer algunes de les seves primeres comunicacions.”

Superada la llei Moore, segons la qual cada dos anys es duplica el nombre de components electrònics semiconductors en circuits integrats, i que les últimes dècades ha regit el sector, el congrés posa sobre la taula els nous escenaris (More Moore i More than Moore), en què es busquen noves arquitectures i noves aplicacions, com ara sensors, biosensors, dispositius de computació quàntica, dispositius informàtics neuromòrfics…

Benjamí Iñiguez està satisfet amb “la qualitat elevada de les comunicacions” i amb el fet que es confiés en ells per organitzar el congrés, que arriba a la novena edició. “Aquest fet ens dona visibilitat i és un reconeixement al nostre treball i a què fa molts anys que ens hi dediquem, amb bons resultats. En aquest sentit, som membres fundadors de la institució referent a nivell europeu, el Sinano Institute”, recorda Iñiguez. El congrés, que s’ha iniciat aquest dimecres al matí, s’allargarà fins divendres a la tarda i comptarà amb al voltant de setanta comunicacions, entre orals i pòsters.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*