26/05/2022

La URV i Cromogenia Units reben el premi BASF-ICIQ en Innovació i Emprenedoria a la millor patent

La Universitat i l'empresa van patentar un sistema per desenvolupar un component que permet fer revestiments tèxtils de forma més sostenible

Els investigadors del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV Marina Galià i Gerard Lligadas i la investigadora de l’empresa Cromogenia Units Maite Guillén han rebut el premi BASF ICIQ en Innovació i Emprenedoria a la millor patent. L’equip va patentar un sistema per desenvolupar un component per fer revestiments tèxtils de forma més sostenible. Aquest compost, derivat de fonts renovables, permet obtenir un fixador més ecològic per utilitzar en els processos d’estampació de productes tèxtils o de pell sintètica. La seva addició al procés de revestiment tèxtil ha permès desenvolupar un fixador d’estampat únic, que compleix totes les normes mediambientals i toxicològiques.

Els sistemes de revestiment tèxtil actuals incorporen compostos procedents del petroli, alguns dels quals poden ser tòxics. L’objectiu d’aquesta recerca va ser substituir un d’aquests compostos potencialment nocius per un altre procedent de fonts renovables. Per fer-ho, l’equip investigador va provar diferents alternatives buscant productes derivats de fonts renovables alternatives al petroli, per obtenir un procés químic més sostenible.L’ús d’aquest fixador allarga la vida de les peces de roba, permet un estampat més viu i perdurable i millora la qualitat del producte.

La recerca va derivar en la patent que ara s’ha premiat, i que és la primera sorgida de la Universitat a partir d’un projecte de doctorat industrial. El Pla de doctorats industrials de la Generalitat de Catalunya té com a objectius contribuir a la competitivitat i la internacionalització del teixit industrial català, captar talent, i formar doctors i doctores per a les empreses dins de projectes de recerca.

Els premis BASF-ICIQ d’Innovació i Emprenedoria també vam premiar la millor tesi doctoral i el millor projecte d’emprenedoria.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*