14/10/2019

La URV i l’ICIQ llancen un àlbum de cromos de la taula periòdica dels elements químics

La Facultat de Química i l'Institut Català d'Investigació Química creen un projecte de divulgació de la taula periòdica que culmina amb la distribució d'un àlbum de cromos, que es repartiran a les farmàcies de la demarcació

Amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics 2019, la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) han dissenyat un projecte de divulgació de la taula periòdica amb l’objectiu d’apropar la química i donar a conèixer la importància dels elements químics com a peces fonamentals que conformen la matèria, el nostre entorn, i en definitiva, la vida. L’objectiu ha estat donar protagonisme social a la taula periòdica i col·laborar amb el món educatiu en l’elaboració de material informatiu sobre els diferents elements químics.

“Despertar vocacions científiques a edats primerenques és clau per a la formació de futurs investigadors que dissenyaran les solucions als problemes globals als quals ens enfrontem com a societat”, comenta la degana de la Facultat de Química de la URV i coordinadora del projecte junt amb Joan Josep Carvajal, vicedegà de la mateixa facultat, Laia Pellejà, responsable d’educació científica de l’ICIQ i Ariadna Goenaga, responsable de la unitat de comunicació de l’ICIQ.

El projecte contempla la distribució d’un àlbum de cromos desplegable de la taula periòdica. L’àlbum de cromos es facilitarà sense cost addicional amb la compra del Diari de Tarragona avui, 15 d’octubre. Els cromos de 73 dels elements químics estaran disponibles en farmàcies de Tarragona, Reus i altres poblacions de la província de Tarragona fins al 15 de desembre. Per això, s’ha comptat amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT). El llistat de les 112 farmàcies que participen en el projecte així com els cromos que cada farmàcia distribueix està disponible a la pàgina web del projecte:  http://www.taulaperiodica-stem.cat

Igualment, s’ha comptat amb la col·laboració de 38 instituts de la demarcació de Tarragona que han treballat sobre els diferents elements químics representats en els cromos. Tota la informació que han aportat sobre els elements apareix en diversos cubs de cartró que les farmàcies mostraran en els seus aparadors. Aquests cubs informatius de cada element serveixen al seu torn d’indicador del cromo que cada farmàcia distribueix. En total s’han distribuït 146 cubs informatius dels 73 elements químics que configuren la col·lecció de cromos.

El projecte de divulgació de la Taula Periòdica ha comptat amb el patrocini de les següents entitats i empreses del sector químic de Tarragona: AEQT (Associació Empresarial Química de Tarragona); AFEPASA; ASESA; BASF; Basf Sonatrach PropanChem (BSP); Carburos Metálicos; Clariant; DOW; Gomà-Camps; LyondellBasell; Messer; Novus; Repsol; Sekisui i SK.

Sobre l’Any Internacional de Taula Periòdica 2019

El 20 de desembre de 2017, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar 2019 com l’Any Internacional de la Taula Periòdica (IYPT 2019). Mitjançant aquesta proclamació, l’ONU ha volgut reconèixer la necessitat de desenvolupar una creixent consciència global sobre el paper clau que juga la Química en el Desenvolupament Sostenible, proporcionant solucions a desafiaments globals com l’energia, l’alimentació, la salut o l’educació, entre d’altres. Aquesta commemoració coincideix amb el 150 aniversari del descobriment del Sistema Periòdic per Dmitri Mendeleev en 1869. El desenvolupament de la Taula Periòdica es considera com una de les fites més significatives de la Ciència, sent la Taula Periòdica una eina única que permet als científics predir les propietats de la matèria a la Terra i a l’Univers.

Més informació sobre activitats relacionades amb l’Any Internacional de la Taula Periòdica 2019: https://www.taulaperiodica.cat/.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*