15/05/2017

L’Ajuntament de Seseña agraeix la tasca de la URV en l’episodi de l’incendi de pneumàtics

El consistori toledà va organitzar dissabte un acte d'agraïment a totes les institucions, empreses i ciutadans que van col·laborar arran de l'incident, entre ells la URV

Els homenatjats en l'acte amb Marta Schuhmacher de la URV en primera fila, segona per la dreta.

Quan es complia un any de l’inici del foc a la planta de pneumàtics, que va ser el dia 13 de maig de 2016, l’Ajuntament de Seseña va celebrar el dissabte passat al parc del barri del Quiñón un acte de reconeixement per agrair la tasca de totes les persones, empreses i institucions que van col·laborar amb el municipi durant l’incendi de la planta de pneumàtics fora d’ús. Entre ells, la URV, a través del centre d’innovació TecnATox (Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica), investigadors del qual es van desplaçar a la zona i van fer un estudi sobre les conseqüències per a la salut humana de l’emissió de contaminants. Precisament una de les investigadores participants, la professora Marta Schuhmacher, va estar present a l’acte del dissabte i va recollir el record d’agraïment per part de l’Ajuntament, una rèplica del Castell de Puñoenrostro del municipi, en nom de tot l’equip.

Al juny passat, els investigadors José Luis Domingo, Marta Schuhmacher i Martí Nadal van recollir in situ mostres de l’aire, del sòl i del cultiu per determinar els riscos i per col·laborar amb les autoritats per recomanar-los com gestionar aquesta contaminació. Van centrar les seves anàlisis en com va afectar l’exposició a la població resident en els diferents nuclis de la localitat, amb particular atenció a la població infantil. També van caracteritzar i avaluar els riscos per a la salut humana, tant cancerígens, com no-cancerígens, derivats d’aquesta exposició. I van suggerir protocols d’actuació a les autoritats corresponents, per minimitzar, a curt, mitjà i llarg termini, l’impacte de l’incendi sobre la salut de la població resident a les rodalies de l’abocador. En l’acte de dissabte es va reconèixer la contribució de la URV que, de forma altruista, va oferir els seus coneixements a l’Ajuntament. Els resultats es van presentar a la comissió social de coordinació, formada per totes les administracions i col·lectius implicats per canalitzar la informació i les iniciatives sorgides durant l’emergència.

Els investigadors de la URV es van reunir, en fer l’estudi, amb representants del govern local de Seseña.
Un acte de justícia

En la seva intervenció en l’acte, l’alcalde de Seseña, Carlos Velázquez va agraïr el treball de les persones que van rebre aquest reconeixement i va afirmar que “igual que en aquells moments us demanàvem molt, enteníem que teníem l’obligació de tornar-vos molt”, per la qual cosa va valorar el reconeixement com “un acte de justícia” amb els homenatjats. De la mateixa manera, va destacar el compromís, responsabilitat i generositat de totes les persones implicades i va assenyalar que el municipi ha recuperat la normalitat, i dinou nous comerços han obert les seves portes al barri del Quiñón des del maig del any passat. “El Quiñón i Seseña estan avui més preparats que mai per respondre a les necessitats de tots els veïns”, va finalitzar.

A més de la URV, van rebre reconeixements el Consorci Provincial de Bombers de Toledo, Protecció Civil, la Policia Local i la Guàrdia Civil, Ferrovial, Maquinària Ángel Fernández i Asfaltos Vicálvaro i els seus conductors; Aqualia, Nisivan, AISA, Creu Roja, Càritas de Seseña i Seseña Nuevo, Ágape Catering i Guarderia Nanos, Ecologistes en Acció, SELYMSA, tota la comunitat educativa del municipi, representada per l’AMPA del Quiñón, i tots els veïns del municipi.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*