19/07/2023

Un mètode permet predir si una dona té un alt risc d’incompliment en la presa d’anticonceptius orals

Aquesta eina, validada en un estudi de la URV, es basa en un qüestionari utilitzat en altres entorns sanitaris i permetrà evitar una part dels embarassos no desitjats

Píndoles contraceptives (Foto: jcomp, freepik)

La dada, alarmant, segons la qual un de cada tres embarassos és no desitjat, preocupa el Departament d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili, que ha completat un estudi, ja publicat, que valida un mètode que ajudarà a evitar-ne. Es tracta de l’anomenada escala Morisky-Green de quatre ítems (MMAS-4), que prediu el compliment, és a dir, la regularitat amb què una persona s’administrarà un medicament, en aquest cas el contraceptiu oral combinat (COC).

Aquesta escala validada és un senzill qüestionari de quatre preguntes: T’oblides mai de prendre el medicament? A vegades ets poc curosa a l’hora de prendre la medicina? Si et trobes millor, a vegades deixes de prendre la medicina? Si a vegades et trobes pitjor quan prens la medicina, deixes de fer-ho? Només que es respongui afirmativament a una de les preguntes ja es considera que la persona no compleix. Aquesta escala ja fa temps que s’aplica en altres entorns sanitaris, però mai s’havia utilitzat en l’assessorament en anticoncepció. La URV espera que, per la seva eficàcia provada, se’n comenci a generalitzar l’ús.

“Si sabem d’entrada que una persona no seguirà el compliment del contraceptiu oral, que patirà descuits o falta de regularitat, ja sabrem que se li ha d’aconsellar un altre mètode anticonceptiu”, explica Inmaculada de Molina-Fernández, llevadora i investigadora del Departament d’Infermeria de la URV, des d’on han fet durant un any el seguiment de les usuàries de la consulta d’assessorament anticonceptiu a les quals se’ls havia aplicat l’escala MMAS-4. Aquest control ha permès constatar la validesa del mètode. Segons explica De Molina, al 60% de les 327 participants a l’estudi, que prenien o volien prendre contraceptius orals combinats, se les va catalogar de no complidores amb l’escala MMAS-4 i, després de fer-los el seguiment d’un any, “realment es va comprovar que tenien més oblits que les usuàries catalogades com a complidores”.

Inma de Molina, departament d'Infermeria
La investigadora del Departament d’Infermeria Inmaculada de Molina-Fernández.

La investigació va partir d’un altre estudi, en què es va avaluar l’eficàcia d’una eina per ajudar a prendre decisions compartides en anticonceptius. Aquesta eina digital la va desenvolupar personal investigador del Departament d’Infermeria de la URV, encapçalat per Immaculada de Molina-Fernández, i va rebre el suport del Servei Català de la Salut i de l’Agència de Qualitat i Avaluacions Sanitàries de Catalunya (AQUAS). Es pot consultar lliurement a la web Decisions compartides del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. De les gairebé 900 dones que a la consulta d’assessorament van accedir a participar en aquest estudi, se’n van seleccionar 327 per a l’estudi del compliment.

“Aplicant aquest mètode, que de fet és l’estandardització de les preguntes que ja se solen fer a la pacient però que no tots els professionals fan de la mateixa manera ni amb la mateixa cura, es pot saber si serà un bon anticonceptiu per a ella, i així s’evitaran conductes de risc i embarassos no desitjats”, afirma de Molina. Actualment el mètode anticonceptiu més utilitzat és el preservatiu, que utilitzen el 31% de les parelles, seguit del contraceptiu oral combinat, utilitzat pel 18%.

Referència bibliogràfica: de Molina-Fernandez, M.I.; Reyes-Martí, L.; De la Flor-López, M.; Aguarón-García, M.J.; Roca-Biosca, A.; Rubio-Rico, L.; Raventós Torner, R.D.; Valls-Fonayet, F. Medication Adherence and Contraceptive Counseling. Healthcare 2023, 11, 1304. https://doi.org/10.3390/healthcare11091304 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*