31/03/2022

Neix SUCCIPRO, una nova spin-off de l’IISPV i de la URV que desenvoluparà fàrmacs per a pacients amb trastorns inflamatoris i metabòlics

L'empresa derivada treballarà en teràpies moduladores del succinat per malalties metabòliques i inflamatòries

Polina Tankilevitch / Pexels

D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut, les malalties no transmissibles maten a 41 milions de persones cada any. Entre elles, s’inclouen nombroses malalties metabòliques com l’obesitat i les malalties associades (diabetis tipus 2, fetge gras) i altres malalties amb un fort component inflamatori com la malaltia inflamatòria intestinal. Totes aquestes malalties impliquen tractaments farmacològics no exempts d’efectes secundaris i en molts casos de limitada eficàcia, cosa que fa que siguin necessàries noves eines terapèutiques.

Després d’haver identificat el succinat com a nova diana terapèutica i de dissenyat noves estratègies per a la seva modulació neix l’spin-off de base tecnològica SUCCIPRO, SL., amb l’objectiu de desenvolupar fàrmacs per ajudar els pacients amb trastorns inflamatoris i metabòlics amb teràpies innovadores capaços de reduir el nivell de succinat.

El desenvolupament d’aquest nou producte s’adreça a pacients amb trastorns crònics i incurables d’alta prevalença com ara la diabetis tipus 2, la malaltia inflamatòria intestinal i el fetge gras no alcohòlic, tot i que podria tenir potencial en altres indicacions com el càncer.

L’empresa derivada està liderada per investigadors del grup d’investigació en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades – DIAMET de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA i de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

D’esquerra a dreta, David Martín, gerent de l’IISPV; Isabel Huber Ruano, Sonia Fernández Veledo i Joan Vendrell, impulsors de l’spin-off SUCCIPRO, i Francisco Medina, vicerector d’Innovació i Transferència del Coneixement.

Els investigadors capdavanters de la nova empresa són Isabel Huber Ruano, Sonia Fernández Veledo, experta en metabolisme, i el catedràtic de la URV, Joan Vendrell Ortega, endocrinòleg clínic. Formen part del seu accionariat l’IISPV, la URV i “la Caixa”.

Aquesta iniciativa es crea després d’anys de treball dels integrants del grup DIAMET i que ha rebut finançament per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el suport de la Fundació d’Investigació La Caixa, l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII), l’Agència Catalana de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) IU68-017106, la “Fundación para la Innovación y la Prospectiva en Salud en España” (FIPSE) i la Universitat Rovira i Virgili. El Grup DIAMET forma part del Centre Espanyol d’Investigació Biomèdica en Diabetis i Trastorns Metabòlics Associats (CIBERDEM)   iniciativa de l’Instituto de Salud Carlos III. El projecte també ha estat guardonat amb el segon premi de l’edició del 2021 del programa Barcelona Imagine If Acceleration. L’acte de constitució ha tingut lloc el dia 30 de març de 2022 al Rectorat de la URV.

Durant la seva creació, SUCCIPRO, SL ha rebut l’assessorament de la Unitat d’Innovació de l’IISPV i de la Unitat de Valorització i Comercialització de la URV, que compta amb el suport Càtedra sobre el Foment de l’Emprenedoria i la Creació d’Empreses de la URV.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*