05/04/2022

Publicacions URV torna al carrer per Sant Jordi amb una trentena de novetats

Destaquen el llibre de divulgació La mar de Tarragona, l'edició de les partitures de la Suite Rovira i Virgili, i els volums que repassen la història del periodisme de les darreres dècades al Camp de Tarragona i el mig segle d'Òmnium

Selecció de les novetats editorials de Publicacions URV d'aquest curs.

Publicacions URV ha editat 30 títols aquest curs, que ara recopila al catàleg de novetats editorials amb motiu de la Diada de Sant Jordi. Les obres que publica l’editorial de la Universitat responen a la voluntat de posar el coneixement al servei de la societat, a través de llibres i revistes de caràcter institucional, docent, investigador i divulgatiu.

Per aquest Sant Jordi, Publicacions URV ha seleccionat cinc obres de caràcter divulgatiu dels àmbits de la biologia i l’ecologia, el periodisme, la música, la recuperació de la memòria històrica i els moviments socials.

La mar de Tarragona
Jaume Folch és autor de dos guies d’espècies marines del litoral de Tarragona i d’estudis dels ecosistemes marins de Tarragona.

Aquest treball de l’investigador Jaume Folch ofereix una visió conjunta inèdita del patrimoni natural del litoral de Tarragona i en mostra la riquesa, diversitat i fragilitat. També difon els resultats obtinguts en diferents campanyes d’estudi d’aquest litoral dutes a terme pel grup de recerca TecnATox de la Universitat Rovira i Virgili, i és fruit del treball coral d’investigadors de la URV i d’alguns dels millors fotògrafs subaquàtics del moment. Tot i que el volum repassa l’estat de l’art de la mar catalana a Tarragona, en cap moment els autors han tingut la pretensió d’abastar-ho tot: simplement han volgut compartir una manera de mirar, de fixar-se en els petits detalls i, sobretot, de compartir la passió per la mar.

De l’Olivetti al teletreball
Josep Maria Arias i Tomàs Carot, autors de l’Olivetti al teletreball.

Periodistes: premsa de paper, ràdio, televisió, gabinets de comunicació, digitals, gratuïts, podcast, investigació… són modalitats d’un ofici que ha evolucionat d’acord amb les tecnologies disponibles i les transformacions de la societat. Un cop d’ull al darrer mig segle de professió, a cavall entre la memòria històrica, l’experiència viscuda i la recerca com a base per a posteriors treballs. El llibre coordinat per Josep Maria Arias i Tomàs Carot repassa mig segle de periodisme i comunicació de proximitat al Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Baix Penedès (1969-2019) i COVID-19.

Suite Rovira i Virgili
La compositora Carlota Baldrís, al darrer concert de la Suite Rovira i Virgili, presentant el llibre editat per Publicacions URV, que recull la composició i els poemes d’Antoni Rovira i Virgili.

Carlota Baldrís va compondre la Suite Rovira i Virgili, que posa música a la selecció de poemes d’exili de l’escriptor i polític Antoni Rovira i Virgili, que havien quedat en l’àmbit familiar fins que la professora Elena de la Cruz Vergari els va recollir, seleccionar i publicar. Baldrís explica sobre l’obra: “el meu desig ha estat captar l’íntima intenció, l’essència i l’aroma que s’amagava entre les paraules, sentiments, pensaments i records dels versos escrits a l’exili per Rovira i Virgili, font per mi de festivals del pensament, com ell deia, i que la música hi vibrés en consonància”.

Ciutadania compromesa i educació

Aquest volum a cura de Josep Maria Pons-Altés potencia espais de trobada entre els estudis sobre formació ciutadana, l’aprenentatge cooperatiu, l’economia social i solidària, els models didàctics crítics i la memòria democràtica. Sota el paraigua de quatre conceptes principals (educació, ciutadania, cooperació i democràcia), hem volgut ajudar al diàleg entre àmbits que comparteixen el convenciment que la recerca científica ha de ser útil per a la societat en la defensa de valors democràtics i de justícia social.

50 anys Òmnium al Tarragonès

L’11 de maig de 1971 es va constituir la delegació d’Òmnium del Tarragonès amb Josep Anton Baixeras com a primer president. Les reunions inicials tenien lloc a cases particulars i al Club de Joves. Les primeres seus van ser en un despatx de l’edifici dels Pares Caputxins, un espai a la Cooperativa Obrera i, posteriorment, a la Llibreria de la Rambla. D’aquests inicis de l’entitat fins al dia d’avui han passat cinquanta anys. Durant aquest temps han estat moltes i diverses les activitats que s’han anat realitzant a favor de la llengua catalana, la cultura i el país. L’obra escrita pel periodista Ricard Lahoz repassa els 50 anys de la delegació d’Òmnium al Tarragonès.

Aquests i altres llibres es podran adquirir a la parada que Publicacions URV tindrà a la Rambla Nova de Tarragona el dia 23 d’abril.

Més informació al catàleg complet de les novetats editorials de Publicacions URV.

Print Friendly, PDF & Email