25/09/2019

Oberta una campanya de micromecenatge per investigar la fibromiàlgia en homes

El projecte de recerca internacional permetrà facilitar el diagnòstic d'aquesta malaltia crònica poc estudiada en homes

Diversos membres de l'equip investigador del projecte: Lluís Rosselló, reumatòleg de l'Hospital de Santa Maria de Lleida; Pilar Montesó i Marisa Panisello, professores d'Infermeria del campus Terres de l'Ebre de la URV, i Carme Campoy, de la Universitat de Lleida

La fibromiàlgia és una malaltia crònica que afecta el sistema muscular i ossi, amb símptomes psicològics relacionats, que s’associa principalment a les dones: només hi ha un home per cada nou dones diagnosticades. Això explica que estigui poc estudiada en el sexe masculí, tot i que els símptomes poden ser més greus. Com a conseqüència, “ens trobem que al personal sanitari li costa més reconèixer la malaltia si la pateix un home, i fins i tot és difícil per al mateix pacient. Per tant, el diagnòstic és més tardà i la recuperació sol ser més difícil”, apunta Pilar Montesó, professora del Departament d’Infermeria de la URV al campus Terres de l’Ebre, i investigadora principal del projecte “La fibromialgia en hombres, la gran desconocida“.

L’objectiu de la investigació és millorar el coneixement científic sobre la fibromiàlgia, especialment dels homes, perquè sigui més fàcil de diagnosticar. Per aconseguir fons per dur-la a terme, s’ha posat en marxa una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Precipita de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, especialitzada en promoure finançament col·lectiu de la ciència.

Les característiques biopsicosocials influeixen notablement en l’evolució i percepció de la malaltia, per això és important la visió de gènere. Per aquest motiu el projecte explorarà com perceben els homes la fibromiàlgia, com els afecta que sigui una malaltia majoritàriament de dones, i com influeix l’exercici a l’hora de millorar o no la seua qualitat de vida, entre altres aspectes. Es farà a través d’una metodologia de recerca mixta però amb predomini d’instruments qualitatius, com ara grups focals,

La fibromiàlgia és una malaltia que s’associa a les dones, això dificulta el diagnòstic entre la població masculina.

El projecte l’integren investigadors del departament d’Infermeria de la URV, personal sanitari de l’Hospital Santa Maria de Lleida, la gerència territorial de les Terres de l’Ebre, el Luther College i la Clínica Mayo dels Estats Units. D’aquesta manera podran comparar com s’atén la malaltia en dos sistemes sanitaris diferents, el català i l’americà.

A més de la plataforma Precipita, també és possible contribuir a l’estudi “La fibromialgia en hombres, la gran desconocida” a través del programa de donacions de la Fundació URV, que selecciona projectes de recerca que tenen interès social perquè es puguin fer aportacions econòmiques.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*