16/12/2020

Tarraco, ara a un clic de distància

Tarraco 360º és un producte de divulgació científica en forma de recorregut virtual en 3D que s'ha guanyat el reconeixement de la revista National Geographic

Tarraco 360º és un tour virtual que permet l’usuari visitar representacions de la Tarraco romana des d’un ordinador, mòbil o tauleta. Darrere d’aquest projecte de fàcil navegació hi ha una recerca meticulosa fruit de la col·laboració entre el Seminari de Topografia Antiga (SETOPANT) de la URV, i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). La iniciativa ha rebut el reconeixement de la revista National Geographic, que va posicionar-la en tercer lloc a la seva llista de viatges virtuals a monuments en 360º.

El tour permet contemplar la ciutat a vista d’ocell i accedir a set monuments Patrimoni de la Humanitat a través de 36 panoràmiques de 360º. Només amb un clic, l’usuari pot comparar fàcilment el seu estat actual amb l’original. A més d’aquestes panoràmiques, la visita virtual es complementa amb 75 fitxes d’informació i d’altres suports audiovisuals.

L’ús inicial d’aquesta pàgina web era complementar les visites presencials dels turistes. Els visitants, un cop situats davant un monument, accedien al recorregut virtual amb el mòbil a través de la pàgina web per veure la reconstrucció en 3D. Però la poca afluència turística als monuments de la Tarraco romana derivada de la crisi sanitària sanitària actual ha revalorat aquest projecte, i amb el finançament de la Fundació Privada Mútua Catalana l’ha transformat en una eina ideal per viatjar tot i les restriccions. De fet, les visites a la pàgina web s’han incrementat significativament des de l’inici de la pandèmia.

El grup d’investigadors que han intervingut en el projecte està format principalment pels arquitectes i arqueòlegs del grup de recerca SETOPANT Ricardo Mar, Joaquín Ruíz de Arbulo, David Vivó, José-Alejandro Beltrán-Caballero i Ferran Gris, qui es va encarregar del producte final. L’equip segueix investigant i actualitzant la pàgina web i inclourà en un futur les recreacions del Circ Romà, del Fòrum Provincial i de les muralles.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*