01/08/2022

El temps davant de les pantalles i l’obesitat són factors associats a l’augment de mal d’esquena crònic entre els adolescents europeus

Els investigadors del grup de recerca en dolor Algos-Càtedra de Dolor Infantil de la URV han utilitzat dades d’una enquesta de l'OMS a 423.000 adolescents de 27 països per a l'estudi

Fa temps que diversos estudis alerten de l’augment preocupant del mal d’esquena crònic entre els adolescents europeus, i una detallada recerca del grup de recerca en dolor Algos-Càtedra de Dolor Infantil de la Universitat Rovira i Virgili n’ha identificat alguns dels factors implicats. Segons l’estudi, l’increment en la prevalença d’aquest dolor s’explica, en part, per l’augment del temps que passen davant de les pantalles i per l’obesitat. La detecció d’aquestes causes contribuirà a prevenir el mal d’esquena crònic i per lluitar contra la tendència a l’alça d’aquesta dolència.

L’estudi ha utilitzat les dades d’una gran enquesta transversal de l’Organització Mundial de la Salut sobre el comportament en la salut de nois i noies en edat escolar, realitzada entre el 2002 i el 2014 a 423.000 adolescents de 27 països europeus per controlar-ne la salut i el benestar, una xifra que li dona una alta fiabilitat. La recerca ha determinat que tant l’increment de les hores dels adolescents davant la pantalla de l’ordinador, de la tauleta o del mòbil com l’obesitat estan associats a l’augment de la prevalença del mal d’esquena crònic, que durant el període de vigència de l’enquesta va passar d’afectar al 18,3% dels adolescents europeus al 21,6%.

Els investigadors del Departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili Josep Roman-Juan i Rubén Roy, juntament amb el catedràtic, el doctor Jordi Miró, i el doctor Mark P. Jensen del Department of Rehabilitation Medicine de la University of Washington, són els responsables de l’estudi, la importància del qual rau en què és el primer en identificar els possibles factors associats a l’increment del mal d’esquena crònic en adolescents. “Els resultats són clínicament molt importants perquè els factors identificats són modificables, i mostren alternatives que poden ajudar a prevenir el seu increment, com per exemple reduir el temps dedicat a activitats sedentàries, com ara l’ús de mòbils o ordinadors, i pal·liar l’obesitat en aquesta població”, segons afirmen els investigadors.

Els resultats d’aquest estudi també mostren que l’augment del temps dedicat a activitats sedentàries i l’obesitat no expliquen, per si sols, l’increment del mal d’esquena crònic, i suggereixen que altres factors, com poden ser la qualitat del son i problemes psicològics com ara l’ansietat i la depressió, també hi podrien estar implicats. Per tant, els responsables de l’estudi consideren important “continuar investigant per determinar quins altres factors, a banda dels que ara s’han identificat, juguen un paper important en l’augment del mal d’esquena crònic”.

Referència: Roman-Juan J, Roy R, Jensen MP, Miró J. The explanatory role of sedentary screen time and obesity in the increase of chronic back pain amongst European adolescents: The HBSC study 2002-2014. “Eur J Pain”. 2022 Jun 27. doi: 10.1002/ejp.2003.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*