03/11/2022

Un fàrmac ajuda a reduir el nombre d’operacions en pacients amb la malaltia de Crohn

El medicament ja s’utilitzava per aturar la inflamació que provoca aquesta patologia, i ara una recerca de la URV-IISPV ha constatat una nova funció, que permet regenerar el greix afectat

Foto: gpointstudio, Freepik.

La malaltia de Crohn provoca una inflamació crònica de l’intestí. Afecta unes 300.000 persones a l’Estat espanyol i cada any se’n diagnostiquen 7.000 casos nous. Es calcula que entre un 40 i un 70% dels pacients han de ser intervinguts quirúrgicament, amb importants seqüeles, com la dificultat per absorbir els aliments. En alguns casos, a més, es fa necessària una intervenció anomenada colostomia, que consisteix en la col·locació d’una bossa per evacuar la femta, amb la conseqüent reducció de qualitat de vida de les persones afectades. Un dels fàrmacs més utilitzats dins de la gamma de les teràpies biològiques contra aquesta malaltia és un genèric anomenat anti TNF-α, que funciona aturant la inflamació que provoca. Ara, un equip investigador de la URV-IISPV i de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha descobert que aquest fàrmac també contribueix a restaurar el greix que envolta la zona de l’intestí afectada. Potenciar-ne el seu ús en el tractament de la malaltia evitaria que molts dels pacients hagin de passar per quiròfan.

Un equip de cirurgianes de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona que ha participat en l’estudi va observar que els pacients amb Crohn que entraven a quiròfan i que prèviament havien estat tractats amb aquest medicament tenien gairebé intacte aquest tipus de greix (es trobava quasi en tant bon estat com el de les persones sanes). La TNF-α és la principal molècula responsable de desencadenar la inflamació de l’intestí, que és alhora un factor causant d’aquesta malaltia. En estudis previs en aquesta línia ja s’havia demostrat que el fàrmac amb el que es tracten aquests pacients i que porta el nom d’aquesta molècula ajuda a aturar aquest procés inflamatori. Ara, gràcies a aquesta investigació, s’ha pogut comprovar que el medicament també contribueix a restaurar el greix que envolta la zona de l’intestí que n’ha quedat afectada. És important tenir en compte aquesta segona funció del fàrmac ja que el teixit greixós d’aquesta part del cos juga un paper cabdal en la salut intestinal i, especialment, en la de les persones que pateixen Crohn.

“Al greix que envolta la part d’intestí que aquests pacients tenen inflamada hi ha microorganismes que estan translocats, és a dir, que el seu lloc natural no és el greix sinó que haurien d’estar dins de l’intestí. El greix ho percep com un atac i per això reacciona inflamant-se”, explica Carolina Serena, responsable del Grup de Recerca en Malalties Inflamatòries Intestinals de l’IIPSV, que ha participat en la recerca. Segons la investigadora, “la molècula que té un paper més rellevant en aquest procés és la que es coneix com a factor de necrosi tumoral”.

Un de cada tres pacients deixen de respondre al tractament anti TNF- α. L’estudi apunta com a possible causa al fet que “part del fàrmac actua sobre el greix, disminuint la quantitat de medicament que arriba a l’intestí, on a priori hauria d’actuar”, apunta Serena. En aquest sentit, els investigadors consideren important tenir en compte “la quantitat de greix a l’hora de calcular la dosi del medicament a administrar a les persones afectades per la malaltia, ja que això evitaria futures pèrdues de resposta”, indica Albert Boronat, investigador que també ha format part d’aquesta recerca.

Què és un fàrmac biològic

Un fàrmac biològic és un producte farmacèutic fabricat, extret o semisintetitzat a partir de fonts biològiques. Els fàrmacs anti TNF-α, per exemple, estan elaborats a base d’anticossos monoclonals, que són similars als que el sistema immunitari humà utilitza per combatre els bacteris i els virus. Estan “dissenyats a mida” (mitjançant tecnologia hibridoma o altres mètodes com ADN recombinant) per contrarestar o bloquejar qualsevol substància determinada corporal o perquè puguin tenir un efecte en alguna cèl·lula específica (en aquest cas, la TNF-α).

Referència bibliogràfica: Boronat-Toscano A, Monfort-Ferré D, Menacho M, Caro A, Bosch R, Espina B, Algaba-Chueca F, Saera-Vila A, Moliné A, Marti M, Espin E, Millan M, Serena C. Anti-TNF Therapies Suppress Adipose Tissue Inflammation in Crohn’s Disease. Int J Mol Sci. 2022 Sep 22;23(19):11170. doi: 10.3390/ijms231911170. PMID: 36232469; PMCID: PMC9570367.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*