02/09/2020

Un projecte del Port de Tarragona, conjuntament amb la URV, restaurarà la vida marina amb la col·locació de biòtops

Permetrà regenerar els hàbitats i espècies del fons marí dins de l’entorn del Port

Un dels biòtops biodegradables inspirats en el passat romà de Tarragona que s'instal·larà al fons marí del Port de Tarragona.

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha presentat el projecte de regeneració d’espècies marines d’interès comercial al Port de Tarragona aquest dimecres 2 de setembre, acompanyat de María José Figueras, rectora de Universitat Rovira i Virgili, i de Jaume Folch, biòleg de l’equip científic del centre de recerca Tecnatox, de la URV, i director del projecte. La iniciativa té com a objectiu recuperar les poblacions de cefalòpodes d’interès pesquer com la sèpia, el calamar i el pop i les fanerògames marines com la Posidonia oceànica, coneguda com l’alga de vidrers i la Cymodocea nodosa. És una de les accions incloses dins de l’eix ‘Sostenibilitat Ambiental’ del Pla de Sostenibilitat de Port de Tarragona – Agenda 2030.

L’equip que dirigeix el projecte aconseguirà l’objectiu mitjançant la creació de biòtops, unes estructures artificials fetes amb materials naturals que s’instal·laran al fons marí amb la finalitat d’afavorir la reproducció i proliferació d’organismes marins.

S’han escollit tres zones amb les condicions òptimes per instal·lar aquestes estructures i recuperar l’ecosistema. Aquestes ubicacions responen a una necessitat detectada en espais on les comunitats marines no estiguin plenament desenvolupades o hagin sofert problemes de degradació ambiental. La primera i segona ubicació es troben davant el dic de Llevant i la tercera se situarà a la Punta del Miracle.

Presentació del projecte de regeneració d’espècies marines d’interès comercial al Port de Tarragona. D’esquerra a dreta, María José Figueras, rectora de la URV; Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona, i Jaume Folch, investigador de la URV.
Economia circular i patrimoni romà

Els materials emprats per a la fabricació dels biòtops són biodegradables i provenen d’elements reciclats, la qual cosa també contribueix a fomentar l’economia circular. A més, els biòtops estan dissenyats perquè es desintegrin en un marc temporal de tres a cinc anys, integrant-se a la sorra de la platja.

Tots els biòtops que s’instal·laran al fons marí guarden una relació directa amb el passat romà de Tarragona i volen ser un homenatge al passat històric de la ciutat. Els diferents models de biòtops estan inspirats en les troballes fetes a l’antic jaciment dels Carbuncles, una zona al voltant del Port Esportiu, i altres elements del patrimoni arqueològic de Tarragona.

Els biòtops representen fragments inspirats en la Torre dels Escipions, amb dimensions de 1,3 x 1,3 x 1,3 metres; escenaris amb àmfores, de 1,2 x 0,7 metres;  columnes romanes de 40 cm de diàmetre i 1,2 metres d’alt; i diferents tipus de lloses de 40 x 30 x 0,15 cm.

A cada zona es col·locaran 6 conjunts d’estructures a diferents profunditats, amb un total aproximat de 100 peces individuals per al global de totes les ubicacions.

Els biòtops que s’instal·laran en diferents zones de la costa de Tarragona per recuperar cefalòpodes i fanerògames.

Tots aquests materials són idonis per contribuir al desenvolupament de fanerògames i invertebrats marins. La forma, dimensions i disposició de les àmfores, per exemple, és adient perquè les espècies puguin trobar refugi i protecció i facilitar la seva reproducció.

Seguiment i resultats en obert

L’equip científic Tecnatox ha creat un nou concepte denominat “Living Lab”. Es tracta d’un ecosistema social, obert i d’innovació que pretén estimular la interacció i la participació de la societat i dels equips professionals. El “Living Lab” publicarà les accions, material gràfic i audiovisual per donar a conèixer la vida marina al voltant dels biòtops i així comunicar i informar de l’evolució d’aquest projecte ambiental.

L’eina integra els processos de la investigació, que mostrarà, de forma eficient, els resultats del projecte que busca potenciar i regenerar els hàbitats i espècies del fons marí dins de l’entorn del Port de Tarragona.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*