24/05/2023

250 alumnes de primària presenten els seus projectes de recerca a la URV

La VII edició del programa Recerkids, que s'ha celebrat al campus Sescelades, ha centrat la seva temàtica al voltant de la zoologia i la biodiversitat

Alumnes presentació congrés
Alguns dels alumnes participants durant la presentació dels resultats del seu projecte de recerca.

Uns 250 alumnes de 5è i 6è de primària de set escoles de la demarcació han participat en un procés de recerca científica real que ha culminat amb la presentació dels resultats de la seva investigació en un congrés celebrat a la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia, al campus Sescelades de la URV. Els nois i les noies, procedents de set escoles de la demarcació de Tarragona, s’han trobat per compartir els detalls de la seva recerca, que s’ha fet en el marc del programa Recerkids. El rector de la URV Josep Pallarès i el delegat del Govern a Tarragona Àngel Xifré han donat la benvinguda a l’alumnat i han valorat molt positivament aquest projecte, que impulsa el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.

La trobada d’avui ha estat el punt i final a la feina de tot un trimestre. Durant la primera fase, que va començar al gener i ha acabat a l’abril, els grups-classe han desenvolupat una de les recerques proposades aplicant el mètode científic. Aquest curs, per commemorar l’aniversari de Jordi Sabater i Pi, primatòleg català que va descobrir Floquet de Neu l’any 1966, les recerques s’han emmarcat en la zoologia i biodiversitat i l’afectació de les espècies invasores als ecosistemes. En aquesta línia, la URV ha organitzat dos tallers experimentals: un al voltant dels becs dels ocells i com els utilitzen a l’hora de menjar i l’altre sobre l’adaptació dels insectes a la morfologia de les flors i comprendre l’impacte negatiu de les espècies invasores exòtiques com la vespa asiàtica sobre les poblacions dels insectes autòctons i, de retruc, sobre la reproducció de les plantes.

L’alumnat ha participat en un taller sobre la morfologia de les flors.

Dins d’aquesta temàtica i amb l’objectiu de facilitar la feina al professorat, a l’inici del projecte es van oferir dues recerques, una d’oberta i una de pautada. La proposta de la recerca pautada animava l’alumnat a realitzar un estudi científic sobre alguna espècie animal que estigui provocant canvis en el seu entorn social i natural. L’altra recerca, més oberta, suggeria fer un estudi científic sobre les espècies i éssers vius i observar-ne l’evolució.

El professorat ha rebut material didàctic -un quadern de recerca per a l’alumnat i una guia didàctica- i assessorament pedagògic per part de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d’Eduxarxa. Un cop finalitzada la recerca, cada grup ha elaborat un pòster amb els resultats de la recerca, que serà publicat al web del programa i que avui han pogut fer públic davant de la resta d’alumnat. L’acte també ha comptat amb un espectacle científic, de la mà dels Clowntífics de Big Van Ciència.

Despertar l’esperit científic

El Departament de Recerca i Universitats promou, des de fa set cursos, el programa Recerkids amb dos objectius principals: promoure la recerca entre les nenes i nens de 5è i 6è de Primària, i donar a conèixer la tasca investigadora i de divulgació que es porta a terme a les universitats i als centres de recerca de Catalunya.

El treball de la ciència a partir de la indagació i la resolució de problemes de l’entorn de l’alumnat fa augmentar la motivació de l’alumnat i professorat, fet que explica l’èxit any rere any del programa.

Aquest curs ha comptat amb la participació de més de 2.700 alumnes de 70 centres de tot Catalunya, que han desenvolupat la seva recerca a l’aula i participaran als congressos que han tingut lloc a diferents universitats catalanes.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*