09/03/2020

Ciència made in Tarragona a Las Vegas

Investigadors de la URV i de la UB reben el premi Jorge Heller al millor article de recerca en el camp de les noves tècniques en farmacologia

Jaume Folch, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV és un dels autors de l'article.

Un article sobre les aplicacions de la nanotecnologia en el tractament de processos neurodegeneratius com la malaltia d’Alzheimer, publicat la revista Journal of Controlled Release ha estat distingit amb el Premi Jorge Heller al millor treball publicat el 2019 en aquesta revista científica. El guardó, de periodicitat anual, l’atorga la Controlled Release Society (CRS), la societat científica capdavantera a escala mundial en l’àmbit d’estudi de la nanomedicina i l’alliberament controlat de fàrmacs, i té el patrocini de la prestigiosa editorial Elsevier. El treball premiat constata que l’administració d’un polifenol del te verd mitjançant nanopartícules millora la seva eficàcia terapèutica contra la malaltia d’Alzheimer en models animals.

Aquesta distinció, que es lliurarà en la trobada anual de la CRS el juny vinent als Estats Units, és un reconeixement internacional a la innovació i la recerca d’alta qualitat que es duu a terme al nostre país en l’àmbit de la neurofarmacologia i de la nanomedicina. L’article “Dual-drug loaded nanoparticles of Epigallocatechin-3-gallate (EGCG)/Ascorbic acid enhance therapeutic efficacy of EGCG in a APPswe/PS1dE9 Alzheimer’s disease mice model” ha estat seleccionat d’entre tots els publicats a la revista Journal of Controlled Release durant l’any 2019 i mostra les aplicacions de la nanotecnologia en la formulació de fàrmacs de nova generació en el tractament de processos neurodegeneratius com la malaltia d’Alzheimer. L’entrega del premi, patrocinat per l’editorial Elsevier, tindrà lloc a Las Vegas.  Els resultats d’aquesta recerca demostren que els nous tractaments basats en l’administració de fàrmacs encapsulats en diminutes esferes anomenades nanopartícules disminueixen els nivells d’inflamació al cervell i preserven la integritat de les connexions entre les neurones –sinapsi- en regions clau del cervell com l’hipocamp.

La recerca ha estat liderada per investigadors de la Facultats de Farmàcia i Biologia de la UB i de la Facultat de Medicina de la URV, així com del CIBERNED-Fundación Reina Sofía CIBERDEM, de l’institut de Neurociències de la UB, de l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de Barcelona, de la Universitat de Coimbra i de l’University College de Londres. A les comarques de Tarragona el grup de recerca que comparteix aquest premi està liderat per l’investigador Jaume Folch al Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV. Estudien actualment marcadors moleculars presents a la sang de la població local  que puguin prevenir tant de l’aparició de diabetis tipus 2 com dels processos de demència. Si aquesta detecció precoç és possible anys abans de que apareguin els símptomes, tal i com passa amb d’altres malalties, s’obrirà un ventall de possibilitats terapèutiques que canviaran significativament el pronòstic de les demències com l’Alzheimer per la major part dels pacients.

Nanotecnologia per lluitar contra les patologies neurodegeneratives

Publicat el març del 2019, l’article premiat és una aproximació de la nanotecnologia en l’àmbit terapèutic i se centra en el desenvolupament d’una nova forma farmacèutica basada en nanopartícules polimèriques biodegradables per a l’encapsulació del polifenol majoritari del te verd (l’epigalocatequina-3-galat, EGCG). En l’article, els investigadors van avaluar els efectes beneficiosos del fàrmac encapsulat en aquestes esferes nanoscòpiques —que dirigeixen el fàrmac al lloc d’acció i l’alliberen lentament— en un model de ratolí doble transgènic de la malaltia d’Alzheimer.

Les conclusions revelen no només el potencial terapèutic d’aquesta molècula en la lluita contra aquesta malaltia neurodegenerativa, sinó també l’increment significatiu de les propietats farmacològiques aportades mitjançant el nanovehicle desenvolupat. A més, aquestes nanopartícules milloren la penetració del producte a través de la barrera hematoencefàlica i en redueixen la toxicitat.

El treball premiat per la Controlled Release Society (CRS) s’emmarca dins una línia de recerca iniciada amb publicacions científiques prèvies dels equips investigadors que constaten l’eficàcia de les nanopartícules com una estratègia terapèutica per millorar l’eficiència dels tractaments convencionals en la lluita contra les malalties neurodegeneratives.

Article de referència: Cano, A.; Ettcheto, M.;  Chang, J.; Barroso, E.; Espina, M.; Kühne B. A.; Barenys, M.; Auladell C.; Folch,  J.; Souto E. B.; Camins, A.; Turowski, P.; García. M. L. «Dual-drug loaded nanoparticles of Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) / Ascorbic acid enhance therapeutic efficacy of EGCG in a APPswe/PS1dE9 Alzheimer’s disease mice model» . Journal of Controlled Release, 301:62-75 (2019). Doi: 10.1016/j.jconrel.2019.03.010

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*