01/08/2018

El consum de nous disminueix les concentracions sanguínies de colesterol i triglicèrids

Són els resultats d’un estudi de la URV i la Universitat de Harvard, que indica també que el consum d’aquesta fruita seca no afecta negativament ni el pes corporal ni la pressió arterial

El consum de fruita seca s’ha limitat durant molts anys a causa de l’alta densitat energètica. No obstant això, en les últimes dècades, resultats d’estudis d’intervenció nutricional han suggerit que, tot i l’alt contingut de greix, la fruita seca no afecta de forma negativa el pes corporal —és a dir, no engreixa— i fins i tot pot tenir efectes beneficiosos sobre diferents factors de risc cardiovascular, com la resistència a la insulina, la inflamació, la pressió arterial o el perfil lipídic.

La composició nutricional de la fruita seca difereix molt d’un tipus a un altre. Les nous són especialment riques en àcids grassos α-linolènic i linoleic. Hi ha la hipòtesi que aquesta composició nutricional única d’àcids grassos pot ser la responsable de la disminució en les concentracions de colesterol total i triglicèrids observada en diversos estudis nutricionals. Tot i que hi ha recerques que han avaluat els efectes del consum de nous sobre el perfil lipídic (colesterol total, colesterol dolent també conegut com LDL, colesterol bo també conegut com HDL i triglicèrids), existeixen controvèrsies en aquest sentit. Un estudi del 2009 va concloure que les dietes suplementades amb nous feien disminuir el colesterol LDL en comparació d’altres dietes.

A causa de les discrepàncies observades entre estudis i tenint en compte que des de l’any 2009 s’han publicat més de deu articles científics nous sobre aquesta qüestió, investigadors de la Universitat de Harvard en col·laboració amb investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV) —que formen part de la Xarxa CiberObn de l’Institut Carlos III— es van plantejar actualitzar la revisió sistemàtica i la metaanàlisi de l’any 2009. L’objectiu era  avaluar els efectes de les dietes enriquides amb nous sobre el perfil lipídic i d’un tipus de proteïnes que transporta lípids a la sang, anomenades apolipoproteïnes. A més, van anar més enllà i també van avaluar-ne els efectes sobre el pes corporal i altres factors de risc cardiovascular.

Unitat de Nutrició Humana de la URV.

Després d’analitzar els resultats provinents de 26 estudis d’intervenció nutricional, incloent-hi un total de 1.059 participants, els investigadors han conclòs que, en comparació de dietes control, les dietes suplementades amb nous disminueixen el colesterol total en 6,99mg/dL, el colesterol LDL en 5,51mg/dL i els triglicèrids en 4,69mg/dL. No obstant això, el consum de nous sembla que no té efectes sobre el pes corporal o la pressió arterial si es compara amb les dietes control.

Segons els investigadors, aquest estudi proporciona  una mostra clara pel que fa als beneficis del consum de nous sobre el perfil lipídic sense afectar de forma negativa el pes corporal o la pressió arterial. Tot i ser un aliment amb una alta densitat energètica, el consum de nous no comporta un increment de pes i, com a conseqüència, les nous es poden incorporar en el context d’una dieta saludable per a la prevenció cardiovascular.

Malgrat que no es coneix de forma exacta el mecanisme d’acció pel qual les nous poden millorar el perfil lipídic, sembla que l’alt contingut en esterols vegetals, àcids grassos α-linolènic i linoleic, i polifenols en poden ser els responsables. Aquests nutrients tenen altes propietats antioxidants i antiinflamatòries i, a més a més, poden interferir en l’absorció del colesterol.

El present estudi, liderat per Marta Guasch-Ferré, investigadora postdoctoral de la Universitat de Harvard i la Universitat Rovira i Virgili i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició de la Universitat Rovira i Vigili, s’ha publicat a la revista The American Journal of Clinical Nutrition.

Referència bibliogràfica: Marta Guasch-Ferré, Jun Li, Frank B Hu, Jordi Salas-Salvadó and Deirdre K Tobias; “Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: an updated meta-analysis and systematic review of controlled trials”. The American Journal of Clinical Nutrition 2018. doi: https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy091.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*