08/04/2019

El doctorand de la URV Francisco Algaba passa a la final del concurs de monòlegs científics FameLab

S'ha classificat amb un monòleg sobre les alteracions que pateixen les cèl·lules mare del nostra cos a causa de l'obesitat i el sobrepès

Francisco Algaba durant la seva actuació.

El doctorand de la Univeristat Rovira i Virgili, Francisco Algaba, és un dels vuit finalistes que dissabte passat es van classificar a Sevilla per a la final del concurs de monòlegs científics FameLab 2019, que tindrà lloc el 14 de maig a Madrid. Algaba és l’únic representant d’una universitat catalana que ha arribat a aquesta fase del concurs i el tercer doctorand de la URV que arriba a la final. Algaba està fent la seva recerca en el marc del programa de doctorat de la URV en Biomedicina. Es dedica a investigar les alteracions metabòliques que produeixen la diabetis i l’obesitat i forma part del grup de recerca Investigació en Diabetis i Malalties Metabòliques, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili. En el seu monòleg va parlar de les alteracions que pateixen les cèl·lules mare del nostre cos a causa de l’obesitat i el sobrepès.

La gala de dissabte passat la va presentar l’astrofísic Manuel González, qui també va ser concursant de FameLab Espanya l’any 2015 i des de llavors es dedica a la divulgació científica. El jurat que va decidir el pas dels vuit finalistes el conformaven la periodista de Canal Sur, Susana Escudero, el paleontòleg i youtuber científic, Francesc Gascó @El_Pakozoico, i la investigadora del CSIC, Elena Gómez, tenint en compte el contingut , el carisma i la claredat del monòleg.

Foto de grup dels finalistes que concursaran a la final de Madrid.
Foto de grup dels finalistes que concursaran a la final de Madrid.

Guanyador del concurs Vols saber què investigo?

“El que em va animar a presentar-me a Famelab va ser guanyar el concurs ‘Vols saber què investigo?’ que la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV va organitzar el novembre de 2018 en el marc de la Setmana de la Ciència. Aquesta va ser una de les millors experiències que he viscut perquè em vaig sentir molt còmode i vaig aprendre moltíssim”, explica el doctorand, que creu fermament en la divulgació científica com a via per apropar la ciència a la societat. “Cal demostrar que no se li ha de tenir por a la ciència, que pot ser fàcil d’entendre i fins i tot divertida, però per això és necessari fer-la atractiva i aquesta missió pertany a les persones que fem recerca”, explica. “No crec que a la gent no l’interessi la ciència, sinó que moltes vegades no li arriba de la manera correcta per entendre-la i, sobretot, per gaudir-la”, afegeix.

Algaba també considera que fer activitats de divulgació científica és imprescindible “per donar-li valor a la nostra feina. Treballem molt cada dia per a que el coneixement avanci, moltes vegades de forma altruista, i aquest tipus d’esdeveniments també serveixen per posar en valor la nostra tasca i són un aparador fantàstic per reivindicar que som aquí i que fem coses interessants”, comenta.

De moment, l’objectiu més immediat d’algaba és “finalitzar la meva tesi doctoral, però mentrestant també tinc la prioritat de participar en activitats per difondre la meva feina i la dels meus companys, no només a la comunitat científica, sinó a tots els sectors de la població”.

En directe a través de Facebook

Igual que ha passat amb la semifinal, la final del concurs es retransmetrà en directe des de la pàgina de Facebook de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), que organitza aquest concurs juntament amb el British Council i amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”. La persona guanyadora representarà Espanya a la final internacional Cheltenham Science Festival, que es farà al juny al Regne Unit.

Famelab va nèixer l’any 2005 d’una idea original del Festival de Cheltenham, que té per objectiu fomentar la divulgació de la ciència identificant, formant i donant a conèixer nous talents de la ciència a través d’un format innovador com és el monòleg científic. Actualment, Famelab se celebra a més de 30 països d’Europa, Àsia, Àfrica i Estats Units, i ja són més de 8.000 els investigadors i investigadores de tot el món que han participat en alguna de les seves edicions.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*