07/10/2017 Entrevista

Montserrat Dieguez, investigadora ICREA Acadèmia. Catedràtica del Departament de Química Física i Inorgànica de la URV

“Dissenyem el catalitzador des de zero, l’apliquem i estudiem per a què és efectiu”

La investigadora Montserrat Diéguez és una de les protagonistes de la sèrie.
La investigadora Montserrat Diéguez és una de les protagonistes de la sèrie.

La catedràtica del Departament de Química Física i Inorgànica de la Universitat Rovira i Virgili es dedica al disseny de catalitzadors per optimitzar els processos industrials. Diéguez i els seus col·laboradors n’han dissenyat i provat diferents, però els resultats encara trigaran anys.

Què és un catalitzador?

Els catalitzadors són substàncies dissenyades per variar la velocitat de les reaccions i fan possibles processos que no ho són. Són molt importants en diferents etapes de la producció industrial i també en la síntesi de fàrmacs.

Cada cop se’n sent a parlar més, sobretot de les seves aplicacions

Avui en dia hi ha molts investigadors que fem recerca en aquest camp ja que reptes com generar energia neta a partir de l’aigua van alineats amb els objectius ambientals de la Unió Europea. Penseu que els catalitzadors han permès descobrir nous fàrmacs i materials i s’utilitzen sobretot per optimitzar els processos industrials. El procés es completa més ràpid, es fa servir menys energia i es generen menys subproductes.

I la vostra recerca concretament en què se centra?

Un dels objectius de la Unió Europea és minimitzar l’impacte de la contaminació degut als vehicles, i també a la producció industrial, concretament a alguns processos industrials. Nosaltres el que estem investigant és en catalitzadors que permetin la revalorització de molècules com el diòxid de carboni aplicant-ho a nous processos que permetin la formació de plàstics i nous medicaments.  El CO2 s’ha de capturar al punt on es produeixen les emissions per poder-lo retenir i reutilitzar

I per què és tan difícil fer-ho?

La dificultat és que la molècula del diòxid de carboni és una molècula molt estable i la seva revalorització necessita el trencament d’aquesta molècula i això és un repte molt important i en aquest punt és molt rellevant el disseny del catalitzador. Nosaltres el que fem és dissenyar aquest catalitzador des de zero, l’apliquem i estudiem per què és efectiu. És un repte molt atractiu, realment partim del no res, partim de zero, i qualsevol petit avenç és una satisfacció personal.

 

Catalitzadors per canviar el món:

 

Què fa un catalitzador?
Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*