25/05/2021

Ja es pot visitar l’exposició de fotografia científica al Mercat Central de Tarragona

Fins al 3 de juliol es poden veure imatges sobre la recerca que es fa a la URV en tres categories: general, microscòpica i covid. Les fotografies s’han seleccionat entre les propostes que es van presentar al concurs #FotoRecercaURV2021, impulsat per la Unitat de Cultura Científica i la Innovació de la URV, ComCiència

La recerca es pot fer des de diferents disciplines i punts de vista. Així es pot veure a l’exposició sobre fotografia científica a les xarxes socials, una selecció de les imatges que es van presentar al concurs #FotoRecercaURV2021, impulsat per la Unitat de Cultura Científica i la Innovació de la URV, ComCiència, i que té per objectiu mostrar la recerca que es fa a la URV en tres categories diferents: general, microscòpica i aquella relacionada amb la covid19. L’exposició es pot visitar fins al 3 de juliol al Mercat Central de Tarragona.

En total són 23 les imatges que mostren la recerca i les activitats de divulgació científica de la URV. Per concursar-hi els i les participants havien de publicar a Twitter o Instagram fotografies amb l’etiqueta #FotoRecercaURV2021 que fessin referència a qualsevol disciplina científica i tècnica, tant relacionada amb les activitats d’investigació i innovació com amb la divulgació científica i les aplicacions tecnològiques.

Les imatges de la categoria general mostren objectes que tenen una dimensió real major a 1 mm. A l’exposició es pot veure la fotografia guanyadora d’aquesta categoria, feta per l’estudiant de tercer curs de Comunicació Audiovisual Xavier Milà, en la que es pot veure un membre de l’equip URV Voltage Racing durant la seva participació en la construcció d’una moto elèctrica des de 0, involucrant-se en tots els processos que prenen part d’aquest projecte. A la imatge es veu com s’està treballant en l’eix posterior del vehicle.

En les fotografies de la categoria micro es poden veure objectes d’una dimensió real, menor o igual a 1 mil·límetre i d’altres d’obtingudes mitjançant un instrument de micrografia (òptica o electrònica) o tècniques de difracció. A l’exposició també hi ha la imatge guanyadora a aquesta categoria, realitzada per l’investigador del Departament de Química Física i Inorgànica i vicedegà de la Facultat de Química, Joan Josep Carvajal. A la fotografia, obtinguda amb un microscopi electrònic, s’observen microcolumnes de nitrur de gal.li sobre una gota de gal.li amb la superficie oxidada, des d’una perspectiva que recorda la imatge d’una persona caminant per sobre de la superfície.

Enguany, el concurs va afegir una modalitat excepcional per a les imatges relacionades amb la recerca feta en temps de covid. La investigadora Laura Cid és autora de la imatge guanyadora en aquesta categoria, que va fer durant les pràctiques del Màster en Genètica Física i Química Forense de la URV i que mostra com la investigació s’ha hagut d’adaptar a unes condicions diferents amb motiu de la pandèmia. A la imatge es veu una científica treballant, separada de la resta del centre de recerca, en un laboratori de bioseguretat 2 per manipular el virus del SARS-CoV-2 inactivat mitjançant llum UV.

L’exposició #FotoRecercaURV2021, que ha rebut el cofinançament de la Diputació de Tarragona i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Ciencia e Innovación, es mostra per tercer any al Mercat Central de Tarragona, amb l’objectiu de posar a l’abast de tothom la recerca que es fa a la URV. Posteriorment recorrerà els diferents CRAI de la Universitat i centres cívics del territori.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*