20/02/2019

La climatòloga Manola Brunet rep la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic

El president de la Generalitat ha lliurat les distincions a 19 personalitats i a una institució per la seva contribució a la ciència i la tecnologia a Catalunya

Manola Brunet després de recollir el guardó. Foto: Jordi Bedmar.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha lliurat aquest dimarts les medalles i placa Narcís Monturiol en un acte en què ha reivindicat “la contribució històrica de les nostres científiques i científics”. Aquests guardons, instituïts per la Generalitat l’any 1982, distingeixen les persones i entitats que han contribuït de manera destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.

En un acte celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat s’han reconegut dinou personalitats i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). Una de les distingides amb aquest guardó ha estat la catedràtica Manola Brunet, professora de Climatologia del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), directora del Centre de Canvi Climàtic de la URV i professora visitant de la Climatic Research Unit de la Universitat de East Anglia (Norwich, Regne Unit). És una experta internacional reconeguda en reconstrucció instrumental del clima i la seva anàlisi en diferents escales espaciotemporals. Ha analitzat de forma pionera el canvi a llarg termini de la temperatura de l’aire a l’Espanya peninsular i ha contribuït a avaluar globalment i regionalment com els extrems climàtics estan canviant en un món més càlid. L’any 2018 va ser nomenada presidenta de la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial.

Fotografia de família dels guardonats a les plaques i medalles Narcís Monturiol. Foto: Jordi Bedmar.

També ha rebut el guardó Mary Nash, doctora honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili des de l’any passat i catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona (UB). Nash és especialista en la història de les dones i del gènere i autora de nombroses publicacions acadèmiques.

281 medalles a persones i institucions de recerca

Des de la creació de les distincions l’any 1982, el Govern ha concedit un total de 281 medalles Narcís Monturiol (221 a homes i 60 a dones), mentre que les institucions guardonades amb la placa han estat 45. Les persones i les institucions guardonades abasten tots els àmbits del coneixement, des de les ciències de la vida i de la salut, fins a les humanitats i les ciències socials, passant per l’arquitectura, l’enginyeria i la resta de ciències pures. Aquest any s’han lliurat a 8 dones i 11 homes.

Aquesta edició de l’acte de lliurament de les distincions Narcís Monturiol s’emmarca en la commemoració de l’any Monturiol. Una iniciativa del Govern per reivindicar la figura de l’enginyer i intel·lectual figuerenc coincidint amb els 200 anys del seu naixement. Monturiol va ser un inventor i activista social compromès amb el progrés i el benestar de la societat catalana, que ha passat a la història entre moltes altres fites per encapçalar el projecte de construcció del primer submarí tripulat de propulsió autònoma, l’Ictineu.

Vegeu aquí la llista de guardonats.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*