07/06/2016

La dieta mediterrània alta en ‘greix saludable’ no provoca augment de pes

Adoptar un patró de dieta mediterrània, rica en greixos d’origen vegetal a partir d’aliments naturals (oli d’oliva i fruita seca) i sense restricció calòrica s’associa a una lleugera reducció del pes i menys circumferència de la cintura abdominal, en comparació d’una dieta baixa en greix en individus amb alt risc cardiovascular. És la conclusió d’un article que s’ha publicat a la revista The Lancet Diabetes & Endocrinology aquest dimarts

L’estudi suggereix que les directrius actuals de salut que recomanen una dieta baixa en greixos i en calories creen una por innecessària per als greixos saludables presents a la dieta mediterrània, dels quals es coneixen els beneficis per a la salut. Segons els autors, centrar-se a aconsellar dietes baixes en greix i basades a comptar les calories i la manca de diferenciació entre el que són greixos saludables i no saludables ha portat en els últims anys a polítiques paradoxals sobre l’alimentació saludable.

Per arribar a aquesta conclusió, durant una mitjana de cinc anys els investigadors van controlar  7.447 pacients amb alt risc cardiovascular, als quals es va recomanar seguir tres tipus de dieta: un grup consumia una dieta baixa en greix (tan d’origen animal com vegetal) i els altres dos grups seguien una dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra o bé amb una barreja de fruita seca. Tots els participants tenien alt risc cardiovascular o diabetis tipus 2 i més del 90% patien sobrepès o eren obesos.

Els resultats principals de la publicació demostren que la dieta mediterrània rica en greixos vegetals com l’oli d’oliva i la fruita seca té poc efecte sobre el pes corporal o la circumferència de la cintura, si es compara amb les persones que segueixen una dieta baixa en greix. De mitjana, els participants en els tres grups van perdre una mica de pes, però la pèrdua més important es va observar en el grup que va seguir la dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra (0,88 quilos de reducció de pes en el grup d’oli d’oliva en comparació de 0,60 per al grup de dieta baixa en greix i 0,40 per al grup de fruita seca).

La circumferència de la cintura va incrementar en el temps de forma lleugera en els tres grups d’intervenció, tal com s’observa en la població general. Tot i així, en els individus que seguien la dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra o fruita seca es va comprovar un increment menor (de 0,55 cm i 0,94 cm respectivament) respecte al grup que menjava la dieta baixa en greix, després de cinc anys de seguiment.

Canvis en les recomanacions de salut

L’obesitat és un factor  de risc reconegut per a les malalties cardiovasculars, la diabetis tipus 2 i alguns tipus de càncer. La recomanació estàndard per a la prevenció i el tractament de l’obesitat en els últims anys ha estat una dieta baixa en greix i la promoció d’activitat física. De fet, moltes organitzacions de l’àmbit de la salut com l’OMS han recomanat limitar a un màxim del 30% les calories que provenen dels greixos.

L’evidència científica actual i els resultats del present estudi suggereixen que el contingut total de greix no és una manera útil de classificar les dietes en més o menys saludables. Segons els autors d’aquest article, les recomanacions han d’anar dirigides a menjar més calories provinents de fruites, fruita seca, verdures, llegums, peix, iogurt, olis vegetals rics en polifenols i cereals poc processats, i alhora consumir menys calories provinents d’aliments altament processats rics en midons, sucre, sal o greixos saturats. De fet, la percepció que tot el greix és poc saludable i engreixa ha generat una disminució en el consum de greix a la població dels Estats Units, però l’epidèmia d’obesitat i diabetis han seguit creixent en els darrers anys.

Segons el doctor Jordi Salas, la dieta rica en greix ha tingut mala premsa, ja que s’ha mantingut la creença que podria comportar un increment del pes corporal, i per això s’ha recomanat evitar els fregits, la utilització d’olis o coure els aliments a la brasa o bullits.. A partir d’aquest estudi i d’altres observacions recopilades en els dos últims anys, les recomanacions alimentàries, segons Salas, “han de canviar, ja que hem demostrat que una dieta mediterrània rica en greix d’origen vegetal no afavoreix el guany de pes corporal”.

De fet, les guies alimentàries per a la població americana recentment publicades ja tenen en compte que la dieta mediterrània és ideal per a la prevenció cardiovascular, tot i que és rica en greix vegetal. Segons els investigadors, “l’estudi PREDIMED ha estat un dels que ha canviat la història de les recomanacions internacionals per prevenir les malalties cròniques”, fet que es recull en diferents guies internacionals per a la prevenció de la malaltia. Ara aquests resultats suggereixen que no cal recomanar que es disminueixi la ingesta de greixos vegetals (oli d’oliva i fruita seca) a l’hora de mantenir el pes corporal.

L’estudi l’ha dirigit el Dr. Ramon Estruch, de l’Hospital Clínic de Barcelona, i hi han participat setze grups de recerca de diferents hospitals i universitats espanyoles. El catedràtic Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició Humana, que pertany a la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili, i investigador principal de la xarxa CIBERobn de l’Institut Carlos III, forma part de l’equip director de l’estudi, integrat per quatre investigadors més. A Reus-Tarragona hi van participar 743 individus a través del Servei Català de la Salut i sota la direcció del doctor Josep Basora, que també signa aquest article.

Prevenció primària de la malaltia cardiovascular

PREDIMED és un estudi multicèntric d’intervenció nutricional que es va dur a terme a l’Estat entre els anys 2003-2011 amb l’objectiu d’avaluar els efectes de la dieta mediterrània en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular, els resultats principals dels quals es van publicar l’any 2013 en una de les revistes amb més impacte mèdic mundial, New England Journal of Medicine. El treball està finançat sobretot per l’Institut de Salut Carlos III, principal òrgan públic de finançament de la investigació sanitària.

Referència bibliogràfica: Ramon Estruch, Miguel Ángel Martínez-González, Dolores Corella, Jordi Salas-Salvadó, Montserrat Fitó, Gemma Chiva-Blanch, Miquel Fiol, Enrique Gómez-Gracia, Fernando Arós, José Lapetra, Lluís Serra-Majem, Xavier Pintó, Pilar Buil-Cosiales, José V. Sorlí, Miguel A. Muñoz, Josep Basora-Gallisá, Rosa María Lamuela-Raventós, Mercè Serra-Mir, Emilio Ros “Effect of a high-fat Mediterranean diet on bodyweight and waist circumference: a prespecified secondary outcomes analysis of the PREDIMED randomised controlled trial” Lancet Diabetes Endocrinol 2016 Published Online June 6, 2016 http://dx.doi.org/10.1016/ S2213-8587(16)30085-7.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*