09/03/2023

La Fundació URV guanya un dels set ajuts per fomentar la cultura científica en català amb el “Cas Missió Oró”

La proposta d’alfabetització científica gamificada és part del programa Repte Experimenta, impulsat per la Universitat Rovira i Virgili

Imatge de la segona edició del Crim Alumnes del Col·legi Santa Teresa de Jesús de Tarragona durant la segona edició del Crim Experimenta.

El segrest de la doctora en química Martina Curull mentre treballava en una missió confidencial per l’Agència Espacial Europea és el punt de partida de “Crim Experimenta: Cas Missió Oró”, una proposta d’alfabetització científica gamificada de la Fundació URV, que ha estat seleccionada en la categoria ‘Talent Consolidat’ de la Convocatòria d’ajuts Joan Oró 2023 de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació. El projecte ha estat un dels set escollits entre 87 candidatures que van presentar entitats públiques, privades i persones físiques i, d’entre els set seleccionats, és l’únic que procedeix d’una universitat.

La proposta guanyadora, que forma part del programa Repte Experimenta, impulsat per la Universitat Rovira i Virgili, busca estimular en els joves l’interès per les STEAM a partir d’un fil conductor gamificat, on l’alfabetització científica i la figura de Joan Oró són al centre, amb un complert catàleg de recursos en format multimèdia.

Utilitzant un format proper al dels videojocs en els quals es van superant proves, el ‘Crim Experimenta: Cas Missió Oró’ proposa als alumnes la resolució d’un cas policíac entrellaçant teoria i pràctica. A partir de càpsules audiovisuals que expliquen un principi científic de manera demostrativa, els participants troben pistes per avançar en la seva recerca i les instruccions per realitzar els experiments (sempre amb materials casolans) necessaris per analitzar les proves i resoldre el repte.

Es tracta, per tant, d’un material multimèdia didàctic transversal i interdisciplinari pensat per ser utilitzat de manera autònoma per equips d’alumnes o en l’àmbit familiar, mitjançant una sèrie d’experiments. Aquest material didàctic es complementa amb un dossier de l’aprenent que acompanya l’alumnat en el procés i fitxes amb pràctiques experimentals, de manera que implica no només les àrees de coneixement de la ciència i la tecnologia, sinó també l’àmbit lingüístic, digital o artístic.

Aquesta proposta, que s’estrenarà durant la Setmana de la Ciència del 2023, es basa en la metodologia del Repte Experimenta, que seguint el concepte d’escola oberta ofereix als alumnes una proposta educativa gamificada basada en la indagació, en la qual els participants tenen l’oportunitat d’investigar un problema, buscar possibles solucions, fer observacions, fer preguntes, provar idees i pensar creativament. Així, el professorat no guia l’activitat, sinó que l’alumnat pot anar avançant revisant el material i fent la part experimental al seu ritme fins a resoldre el repte científic plantejat. A més, el fet que els alumnes puguin posar immediatament en pràctica el conceptes científics tractats, genera uns coneixements més profunds.

La convocatòria d’ajuts Joan Oró pren el nom del bioquímic català que, entre altres ocupacions, va formar part de l’equip del projecte Apol·lo de la NASA i ha esdevingut un referent en el camp de la divulgació científica d’excel·lència, centrada en fomentar i enfortir la divulgació científica a Catalunya en català, tot potenciant especialment el talent jove i les propostes audiovisuals.

Repte Experimenta és un programa d’educació científica basat en la indagació i l’experimentació, que parteix del mètode científic i el learn by doing per despertar la curiositat de joves per les ciències i la tecnologia amb l’objectiu d’augmentar el nivell d’alfabetització científica i tecnològica, així com fomentar carreres científiques i tecnològiques entre el jovent, desconstruint també els estereotips de gènere. El programa s’ha impulsat des de la Universitat Rovira i Virgili i compta amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Institut Català d’Investigació Química i l’Institut de Ciències del Mar per la vessant pública. Per la banda privada té el suport  d’ELIX Polymers, BASF, DuPont Water Solutions, Messer Ibérica, Ercros, URAIS, Gomà-Camps, BioTech Security i el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT).

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*