27/09/2021

La Nit Europea de la Recerca torna a omplir de ciència la plaça Corsini de Tarragona

Més de 1.200 persones van participar als 26 tallers científics que havien preparat un centenar d'investigadores i investigadors de la Universitat i dels instituts de recerca ICAC, ICIQ, IISPV i IPHES. L'activitat, coordinada un any més per la URV, ha superat les expectatives en el seu retorn a la presencialitat

La plaça Corsini de Tarragona ha tornat a ser l’epicentre de la divulgació científica. Durant tota la tarda de divendres, més de 1.200 persones s’hi van apropar per participar en els 26 tallers que investigadores i investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i els instituts de recerca del territori (ICAC, ICIQ, IISPV i IPHES) van preparar per a tots els públics, especialment el familiar. Aquesta fira és l’activitat central de la Nit Europea de la Recerca, una cita ja consolidada en el calendari tarragoní, que enguany ha recuperat la presencialitat i que ha comptat, a més de la fira de tallers, amb una sessió de microxerrades científiques, tallers a instituts i centres de secundària de tota la província, una ruta sobre Antoni de Martí i Franquès i l’activitat Ciència als Mercats.

Amb el lema “Recerca pel canvi”, la fira de tallers va reunir un centenar d’investigadores i investigadors explicant de forma molt didàctica a públic de totes les edats quina és la recerca que fan. És una oportunitat per a què la ciutadania estableixi contacte directe amb la comunitat investigadora a través d’activitats lúdiques i experimentals. La Universitat Rovira i Virgili coordina per quart any consecutiu el projecte a les comarques del sud de Catalunya.

Com saber quines fruites i verdures contenen més polifenols i perquè aquests compostos són beneficiosos per a la salut, com aprendre a detectar les notícies falses sobre el canvi climàtic, experimentar amb les propietats físiques dels líquids, com s’escriuen els elements químics en japonès o com dissenyar un balcó per a què serveixi de refugi de les papallones eren algunes de les propostes que el públic assistent va trobar un cop accedia a la plaça -on es va controlar l’aforament per evitar aglomeracions-. Els tallers van funcionar de forma continuada des de les 16.30 a fins ben entrada la nit, en una jornada lúdica i festiva que va tenir la ciència com a protagonista.

La rectora de la URV, María José Figueras, i l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, van fer la inauguració oficial de l’acte central de la Nit Europea de la Recerca, posant el valor la importància de treure la ciència dels laboratoris i els despatxos i explicar-la a la societat. També hi van ser presents representants dels instituts de recerca que col·laboren amb l’esdeveniment (Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Institut Català d’Investigació Química, Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social), així com de la Diputació de Tarragona i la Conselleria d’Educació i l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET), que van patrocinar l’activitat.

La rectora de la URV, María José Figueras, i l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va inaugurar la fira de tallers amb representants dels instituts de recerca, de la Diputació i de l’Ajuntament.
Activitats prèvies per a tots els públics

La setmana anterior, i com a activitat prèvia de la Nit Europea de la Recerca, el 17 de setembre, vuit investigadores i investigadors de la URV i els instituts de recerca van fer xerrades divulgatives a Cal Massó (Reus), i durant tota la setmana passada, del 20 al 24 de setembre, xerrades i tallers a centres de secundària de la demarcació.

Del 13 al 26 de setembre, i coincidint amb la commemoració de l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures, es va programar l’activitat Ciència als Mercats. Als Mercats i mercadets de Tarragona es fa fer divulgació sobre els polifenols i els seus beneficis per a la salut a través de diferents il·lustracions que es podien trobar a les parades de fruita i verdura. La iniciativa va comptar amb el suport del Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la URV, que té una línia d’investigació que estudia els beneficis de consumir fruites i verdures de proximitat i temporada i amb la col·laboració del Tarragona Mercats.

Una imatge dels ponents de les micro xerrades científiques i representants de les institucions impulsores

Per tancar la llista d’actes de la Nit de la Recerca, aquest dissabte 25 es va programar una ruta científica sobre Antoni de Martí i Franquès, una recreacció teatralitzada de la vida i descobriments d’aquest científic català que va destacar en les especialitats de física, meteorologia i botànica.

Un projecte conjunt a Catalunya

La Nit de la Recerca és un projecte conjunt a nivell de tot Catalunya. Al projecte Catalan European European Researchers’ Night hi participen, a banda de la URV, la UdG, que coordina el projecte català, la UB, la UAB, la UdL, l’ISGlobal i aquest any s’ha incorporat la UVic. La proposta de la Nit de la Recerca a Catalunya va rebre fa quatre anys el segell de Nit Associada, que atorga la Unió Europea.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*