14/05/2019

La URV acull més de 200 escolars de primària en el congrés Recerkids

Els alumnes han presentat els seus projectes de recerca i han participat en diferents tallers relacionats amb la llum

Un total de 230 alumnes han presentat les seves recerques científiques relacionades amb la llum en el tercer congrés Recerkids, un programa educatiu impulsat per la Secretaria d’Universitats i Recerca i que per primer cop s’ha fet a la Universitat Rovira i Virgili. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és fomentar la ciència entre els alumnes d’educació primària. Per aquest motiu, els estudiants han presentat les seves recerques científiques, han participat en tallers i han assistit a un espectacle de la companyia Clowntífics en què han pogut també participar d’experiments relacionats amb la llum.

La companyia Clowntífics ha fet un espectacle amb experiments relacionats amb la llum.

Després de les dues edicions de 2019 celebrades a la Universitat de Lleida i la Universitat Politècnica de Catalunya, Recerkids ha arribat avui a les instal·lacions del campus Catalunya. Hi han participat nois i noies de vuit escoles de les comarques de Tarragona: Vedruna Mare de Déu del Carme, de l’Espluga de Francolí; Cinta Curto de Tortosa; Pau Casals d’El Vendrell; Cal·lípolis de La Pineda (Vila-seca); Els Quatre Vents, de Sant Jaume dels Domenys; Bernardí Tolrà de Vila-rodona; Col·legi Lestonnac-L’Ensenyança de Tarragona i Consol Ferré d’Amposta.  . Els participants han tingut ocasió d’experimentar en els tallers organitzats per la Universitat al voltant de la llum.

La rectora María José Figueras ha participat en la inauguració.

La inauguració del congrés Recerkids de Tarragona ha anat a càrrec de la rectora de la URV, María José Figueras, i de la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Tarragona, Carme Mansilla. La rectora ha valorat de forma molt positiva l’experiència d’acollir el congrés Recerkids: “És una excel·lent oportunitat per estimular els i les estudiants a indagar i a endinsar-se en aquesta aventura tan apassionant que representa la recerca”.

En aquesta tercera edició del programa, Recerkids s’ha desdoblat en quatre congressos al llarg del territori. Després de les trobades celebrades a Lleida (UdL), Barcelona (UPC) i Tarragona (URV), el congrés restant es trasllada finalment a Vic (UVic-UCC, 28 de maig). En total, prop d’un miler d’alumnes procedents de 34 escoles d’arreu de Catalunya hauran exposat els resultats de la seva recerca a les aules en el marc del III Congrés Recerkids.

Els alumnes han presentat els pòsters amb les seves recerques.

De l’aula a la universitat

El programa Recerkids de foment de la recerca escolar s’estructura en dues etapes. Durant la primera fase, que va començar el 8 de gener i ha acabat el 26 d’abril, els grups-classe han desenvolupat una recerca emmarcada en el repte científic proposat, que en aquesta edició ha estat la llum. En aquesta tercera edició del programa han participat un total de 4.700 alumnes de 5è i 6è de Primària de 110 escoles, que al llarg del curs han dut a terme una investigació científica.

Per orientar els treballs, el professorat ha rebut assessorament pedagògic -un quadern de recerca per a l’alumnat i una guia didàctica per al professorat- i per part de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d’Eduxarxa. Un cop finalitzada la recerca, cada grup ha elaborat un pòster amb els resultats de la recerca, que serà publicat al web de Recerkids.

Els alumnes han participat de tallers experimentals relacionats amb la llum.

Entre els 110 centres participants, un total de 34 triats en funció de l’ordre d’inscripció prenen part en la segona fase de Recerkids: els congressos científics en què comparteixen els resultats del seu projecte amb les altres escoles. Així mateix, tenen l’ocasió de gaudir de tallers experimentals conduïts per científics i científiques de les universitats, un espectacle científic i moltes altres sorpreses. A la URV la iniciativa ha comptat amb el suport de la Diputació de Tarragona.

El programa Recerkids, que compta amb la col·laboració d’Eduxarxa, s’afegeix a altres iniciatives que la Secretaria d’Universitats i Recerca realitza per divulgar la ciència entre els nois i noies del nostre país, com ara la col·lecció Personatges en joc o Els contes de la Laura i en Joan.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*