15/07/2021

La URV serà un node de la infraestructura d’anàlisi de dades de recerca en ciències socials més important d’Europa

SoBigData++ RI permetrà als investigadors accedir a dades, programari, metodologies d'anàlisi i d'aprenentatge automàtic per comprendre les transformacions socials

La URV forma part d’una nova infraestructura de recerca europea, SoBigData++ RI, un recurs estratègic que donarà accés a dades, programari, metodologies d’anàlisi i d’aprenentatge automàtic als investigadors, especialment de ciències socials. L’objectiu d’aquesta infraestructura de mineria de dades i intel·ligència artificial és contribuir a la comprensió de les transformacions socials a través de l’anàlisi de dades i l’establiment de sinergies entre la comunitat científica.

Les 27 institucions que formen part del consorci comencen ara a treballar en la definició de l’operativa de la plataforma que tindrà el hub central a Itàlia i deu nodes a Holanda, Estònia, Suïssa, Finlàndia, Suècia, Àustria, Alemanya, França, el Regne Unit i Espanya. Té un cost de 150 milions d’euros, finançats, en part, per la Comissió Europea i els estats membres de la Unió a través de l’European Strategy Forum on Research (ESFRI), un instrument estratègic per desenvolupar la integració científica d’Europa.

Es tracta d’una infraestructura científica que “ens posa al mapa per 30 anys”, explica Josep Domingo, director de la Càtedra UNESCO de Privadesa de Dades de la URV, ja que es preveu que estigui en funcionament fins al 2050 i compta amb el suport d’estats membres de la Unió Europea. A la pràctica, aquesta plataforma permetrà dissenyar i executar investigacions socials de grans dimensions, gràcies al bolcatge de dades, la formació als investigadors per fer anàlisi de dades massives, la utilització d’intel·ligència artificial,  el desenvolupament de metodologia per a l’aprenentatge automàtic, l’establiment de mètodes d’anonimització de dades i mètodes de control per treballar amb dades sensibles i dades amb informació rellevant respectant les lleis de privadesa de dades.

Precisament l’expertesa en els aspectes tecnològics i ètics de la protecció de dades és el que aportarà la URV en aquesta nova plataforma. Ho farà de la mà de Josep Domingo-Ferrer, catedràtic del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques i premi ICREA-Acadèmia, que dirigeix el grup de recerca CRISES: Security and Privacy, i també és director del CYBERCAT-Centre de Recerca en Ciberseguretat de Catalunya i de la Càtedra UNESCO de Privadesa de Dades de la URV. Domingo-Ferrer és l’investigador principal a la Universitat del projecte H2020 SoBigData++, del consorci del qual han sorgit  les institucions que han impulsat la infraestructura SoBigData++ RI, que “ens posa al mapa en anàlisi de dades durant els propers 30 anys”, afirma Domingo-Ferrer.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*