27/02/2023

L’equip Com tu vulgues, de la Sénia, i Turbines Francis, de l’Escola Elisabeth de Salou, guanyen la FIRST LEGO League Challenge Tarragona-Reus

Aquesta competició organitzada per l'ETSE de la URV va reunir dissabte a Tarragona prop de 350 joves de 6 a 16 anys per posar a prova les seves habilitats tecnològiques

Un total de 347 joves de 6 a 16 anys organitzats en 52 equips procedents de 22 centres educatius i entitats de la demarcació van participar aquest dissabte a la 12a edició de la FIRST LEGO League Tarragona-Reus, organitzada per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la URV. La competició, que plantejava la resolució d’un repte relacionat amb l’energia i posa a prova les habilitats tecnològiques, els valors de treball en equip i la capacitat emprenedora dels participants, va tenir dos guanyadors: el primer classificat, l’equip Com tu vulgues, de la Sénia, seguit de l’equip Turbines Francis, de l’Escola Elisabeth de Salou. Les dues formacions competiran a la final que es farà al mes de març a Cartagena.

La competició desafia cada temporada els joves a resoldre problemes del món real mitjançant les oportunitats que ofereix la ciència i la tecnologia. En aquesta edició, el Desafiament Super PoweredTM convidava els equips a explorar d’on prové l’energia i com es distribueix, s’emmagatzema i s’utilitza, així com a posar a treballar la seva creativitat “superpoderosa” per innovar i aconseguir un futur energètic millor.

Un any més, els nens i nenes d’entre 6 i 9 any van tenir el seu espai destacat en el programa: FIRST LEGO League Explore, amb 141 participants. Enguany el desafiament els portava a elaborar un petit treball de recerca en què havien de reflexionar sobre alguna situació quotidiana del món actual relacionada amb la temàtica de l’energia i preparar un pòster d’equip amb el resultat de la recerca. A més a més programar i construir una maqueta mecanitzada basada en peces LEGO® Education WeDo que havia de respondre a una programació senzilla, definida i elaborada en la seva totalitat pel propi equip. Durant la competició van compartir amb els altres participants les seves idees, la maqueta i el que l’equip ha après, davant d’un equip de científics.

Els 206 participants més grans que van competir en la FIRST LEGO League Challenge s’havien de convertir en aquesta ocasió en científics i enginyers i pensar com a tal. Se’ls demanava elaborar un projecte d’innovació en el que havien d’identificar un problema relacionat amb la temàtica de l’energia, investigar-lo i proposar-hi solucions; dissenyar i crear una tecnologia, equipament o mètode que suposi una millora, compartir les idees i millorar la solució, així com fer una presentació creativa. També havien de dissenyar, construir i programar un robot autònom utilitzant la tecnologia de LEGO MINDSTORMS per resoldre sobre un tauler oficial el major nombre de missions proposades.

Els equips participants van defensar els resultats del seu treball davant d’un jurat i van a prova el funcionament del seu robot davant d’àrbitres. Tot això ho van fer a través dels valors FIRST : descobriment, innovació, impacte, inclusió col·laboració i diversió.

Amb l’objectiu que es converteixi en un esdeveniment territorial, la seu s’alterna cada any entre Tarragona i Reus. El torneig ha comptat enguany amb el suport de la Diputació de Tarragona, dels ajuntaments de Tarragona i de Reus, i de l’empresa IDIADA.

L’Asociación Ingeniera Soy, és l’entitat encarregada d’impulsar FIRST LEGO League a l’Estat espanyol. En total, se celebren tornejos classificatoris a 32 ciutats amb la participació de més de 17.500 participants.

Relació dels equips premiats:

 • 1r Premi Ingeniera Soy a l’equip guanyador: Com tu vulgues, Mac Media (La Sénia)
 • 2n Premi Ingeniera Soy a l’equip guanyador: Turbines Francis, Escola Elisabeth (Salou)
 • 1r Premi Universitat Rovira i Virgili als Valors FIRST: Balti Power, Escola Baltasar Segú (Valls)
 • 2n Premi Universitat Rovira i Virgili als Valors FIRST: Pandora, Col·legi Sant Pau Apòstol (Tarragona)
 • 1r Premi Ajuntament de Tarragona al Projecte d’Innovació: CST Robotics, Col·legi Santa Teresa (Móra d’Ebre)
 • 2n Premi Ajuntament de Tarragona al Projecte d’Innovació: Energy Vent, Escola Ull de Vent (La Bisbal del Penedès)
 • 1r Premi Ajuntament de Reus al Disseny del Robot: Master Carmelitas, Col·legi Mare de Déu del Carme (Tarragona)
 • 2n Premi Ajuntament de Reus al Disseny del Robot: Legonnac, Col·legi Lestonnac-Ensenyança (Tarragona)
 • Premi Diputació de Tarragona al Comportament del Robot: LST Robotics, Col·legi Santa Teresa (Móra d’Ebre)
 • Premi IDIADA a l’excel·lència en enginyeria: Alberikus Super Energy, Escola Doctor Alberich i Casas (Reus)
 • Premi IDIADA a les Joves Promeses: Let’s Go Roseta, Institut Roseta Mauri (Reus)
 • Premi ETSE a l’Entrenador/Mentor: Maurici Gelambí
Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*