14/03/2023

Les emocions negatives i la introversió són els principals trets de personalitat entre qui ha patit un trastorn psicòtic recentment

Són resultats d'un equip investigador en el que ha participat la URV, que assenyala la importància d’avaluar la personalitat ja a les primeres etapes del trastorn per millorar les intervencions terapèutiques

En persones que tenen un trastorn psicòtic, els trets de personalitat que dificulten l’adaptació a la vida diària són més prominents que en la població general. Aquesta és la conclusió principal d’un estudi impulsat per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili-CERCA, l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Pompeu Fabra i el Ciber en Salut Mental (CIBERSAM). Segons aquesta investigació, destaca la presència de freqüents i intenses emocions negatives ja a l’inici del trastorn psicòtic, així com una major tendència a la introversió i a evitar les experiències socials. Aquest últim aspecte pot comportar que aquestes persones tinguin una xarxa social reduïda i que, per tant, el suport social i emocional que reben també sigui limitat. Tot això repercuteix negativament en aquest factor, que és considerat fonamental per protegir la salut mental.

Per aquest motiu, l’estudi assenyala la importància de tenir en compte aquests aspectes tot avaluant la personalitat ja a les primeres etapes del trastorn i realitzant intervencions psicoterapèutiques d’alta intensitat, més específiques i personalitzades. Fins ara, la relació que existeix entre aquestes característiques de la personalitat i els trastorns psicòtics d’inici recent ha estat poc estudiada, malgrat la importància que pot tenir a l’hora de desenvolupar estratègies de prevenció i d’intervenció precoç.

Les investigadores Yolanda Alonso, Carme Miralles, Lourdes Martorell han participat en la recerca.

Per fer l’estudi, l’equip investigador ha comparat les característiques de personalitat entre 102 persones que havien presentat recentment un trastorn psicòtic (i que havien estat tractades a la Unitat de Psicosi Incipient de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus) i 116 persones de la població general. Cal tenir en compte que 1 de cada 100 persones presenta un trastorn psicòtic, segons dades del Ministerio de Sanidad del 2021.

Carmen Miralles, psicòloga clínica que està duent a terme la tesi doctoral en aquest àmbit i primera autora del treball, explica que “la personalitat és el conjunt de comportaments, pensaments i emocions característic de cada persona que configura la seva manera de ser, i en la seva formació hi intervenen tant factors biològics com ambientals”. A més, remarca la importància d’estudiar la personalitat, perquè es coneix l’estabilitat dels trets de personalitat al llarg del temps, des de les primeres fases de la psicosi.

Referència bibliogràfica: Miralles C, Alonso Y, Algora MJ, López-Sánchez L, Sánchez-Gistau V, Vilella E, Baillès E, Gutiérrez-Zotes A, Martorell L. Maladaptive personality traits in patients with recent-onset psychosis: A case-control study  using the Personality Inventory for the DSM-5 (PID-5) SchizophrRes2023 Feb; 252: 216-224 DOI: 10.1016/j.schres.2023.01.015.  PMID: 36669345.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*