24/10/2017

Més de 150 experts participen en un congrés internacional sobre arqueologia experimental a Tarragona

Les sessions teòriques es fan al campus Catalunya el 25 i 26 d’octubre, i el 27 el Tinglado 4 i el Museu del Port acolliran una jornada pràctica

Recollida i preparació de llenya per a una experimentació.

França, Anglaterra, Marroc, Algèria, Itàlia, Romania, Portugal, Bèlgica, Polònia o el Japó són alguns dels països de procedència dels més de 150 experts de diferents disciplines que del 25 al 27 d’octubre participen al V Congrés Internacional d’Arqueologia Experimental, que tindrà lloc a Tarragona, coorganitzat per tres centres d’investigació en arqueologia: IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), ICAC (Institut Català d’ ‘Arqueologia Clàssica), ICRPC (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural) i l’Asociación Experimenta. Aquest esdeveniment compta amb la col·laboració del Port de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Els dies 25 i 26 el congrés aplegarà les sessions teòriques, que es desenvoluparan a l’Aula Magna del campus Catalunya (Av. Catalunya, 35) mentre que la jornada pràctica tindrà lloc a les instal·lacions del Port de Tarragona, concretament al Tinglado 4 i al Museu del Port de Tarragona (Moll de Costa, s/n).

Les sessions estan organitzades a partir de tres grans blocs temàtics: de les societats caçadores i recol·lectores a les productores, l’inici de les organitzacions humanes complexes i la seva evolució fins a l’actualitat, i la didàctica, divulgació i valorització del patrimoni. En total es presentaran 62 comunicacions i 40 pòsters.

Acte d’inauguració i cloenda

La conferència inaugural va a càrrec de la Dra. Linda Hurcombe (Universitat de Exeter, Regne Unit), reputada arqueòloga per la seva trajectòria en l’aplicació de l’arqueologia experimental i l’etnografia per a l’estudi dels processos de producció de la tecnologia lítica a la prehistòria, que intervindrà dilluns dia 25 d’octubre a les 10 h. Prèviament, a les 9.30 h hi haurà un acte institucional d’obertura de la trobada científica en la que hi prendran part el rector de la URV, Josep Anton Ferré; el regidor de l’Àrea d’Educació, Ocupació i Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament de Tarragona, Francesc Roca; el director de l’IPHES, Robert Sala, i en representació de l’organització del congrés, Isabel Cáceres, membre d’aquest institut i presidenta de l’Associació Experimenta.

La cloenda serà el divendres 27 a les 13 h i tindrà lloc al Museu del Port de Tarragona. Intervindran: Josep Andreu, president de l’Autoritat Portuària de Tarragona; Lluís Rovira, director de la Institució CERCA (Centres de Recerca de Catalunya); Maria Targa, gerent de l’IPHES, i de nou Isabel Cáceres.

Precisament, el dia 27 l’activitat del congrés es trasllada al port on s’efectuarà la jornada pràctica, que estarà dividida en dues parts. La primera serà al matí i es dedicarà a les experimentacions i demostracions que volen oferir els congressistes per donar a conèixer les seves investigacions de manera pràctica. A la tarda, aquestes activitats s’obriran al públic en general, en un intent d’apropar l’arqueologia experimental a la societat.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*