22/05/2018

Relacionen el consum habitual de iogurt descremat amb la reducció del risc d’aparició de cataractes

L’estudi ha fet el seguiment de 5.860 participants adults amb alt risc cardiovascular durant més de cinc anys. En la recerca s’han documentat el nombre de cataractes i s’ha relacionat amb el consum de diferents tipus de lactis

Imatge d'un iogurt.

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, en col·laboració amb altres grups de recerca de l’estudi Predimed, han avaluat la relació entre el consum de lactis i el risc d’aparició de cataractes. Les cataractes no tractades són una de les principals causes de ceguesa al món, una patologia oftalmològica altament associada amb l’envelliment, però també hi ha altres motius que predisposen a més risc  de tenir-ne com la diabetis, l’obesitat i l’hàbit tabàquic. Alguns factors dietètics també poden afectar la formació de cataractes.

Un estudi publicat el 2017 per la Unitat de Nutrició Humana de la URV ja va trobar una relació positiva entre el consum elevat de vitamina K i menys risc de patir cataractes. Seguint aquesta línia de recerca, se n’ha avaluat l’associació amb el consum dels diferents tipus de productes làctics. El treball, realitzat per la investigadora predoctoral Lucia Camacho i liderat per la investigadora Mònica Bulló i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, ha avaluat 5.860 participants adults amb alt risc cardiovascular. Es van documentar un total de 768 cataractes en una mitjana de seguiment de 5,6 anys. Després d’analitzar els diferents grups de lactis (lactis totals, llet, iogurt descremat i formatge), els resultats demostren que les persones  que consumien més iogurt descremat (en menjaven de forma habitual) presentaven menys risc de tenir cataractes.

La investigadora predoctoral Lucia Camacho, -al centre- amb la investigadora Mònica Bulló que ha liderat la recerca i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó.

Els mecanismes mitjançant els quals es formen les cataractes no estan encara clars, malgrat que cada vegada hi ha més evidències que processos inflamatoris i oxidatius hi tindrien un rol important. Com que la dieta pot ser capaç de modular aquests processos, el consum de certs aliments hi podria estar associat. Els productes làctics són naturalment rics en proteïnes i micronutrients importants per a la salut com el calci, el magnesi, el fòsfor i les vitamines A i B12, i també tenen un perfil particular d’hidrats de carboni i greixos. Aquesta matriu saludable que presenten aquest grup d’aliments sembla que és la responsable d’aquests beneficis oposats. Estudis previs han demostrat, a més, que incloure aquests productes en un patró de dieta saludable comporta millores en la salut, ja que disminueix el risc d’aparició de malalties com la diabetis tipus 2 i la síndrome metabòlica.

Referència bibliogràfica: Camacho-Barcia, L., Bulló, M., García-Gavilán, J.F. et al. “Dairy products intake and the risk of incident cataracts surgery in an elderly Mediterranean population: results from the PREDIMED study” European Journal of Nutrition  (2018). https://doi.org/10.1007/s00394-018-1647-8.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*