09/04/2020

Salut finança estudis per identificar biomarcadors de pronòstic de la COVID-19 en persones infectades

L’IISPV desenvolupa un dels projectes de recerca liderat per l'investigador Francesc Vidal del Grup Infecció i Immunitat (INIM) - URV - HJ23

Grup de Recerca en Infecció i Immunitat - INIM.

El Departament de Salut, mitjançant la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), finançarà amb 4 milions d’euros un total de 19 projectes de recerca i innovació per a la prevenció i tractament de la malaltia COVID-19. En el marc d’una convocatòria d’urgència amb la col·laboració de Biocat, els projectes han estat seleccionats d’entre investigadors i investigadores dels diferents centres de recerca sanitària compromesos amb l’aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya).

D’entre aquests 19 projectes, n’hi ha un que està liderat pel professor Francesc Vidal Marsal de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII (HJ23), Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i Universitat Rovira i Virgili (URV). Es tracta del projecte “Biomarcadors pronòstics circulatoris i cel·lulars per a la progressió de Covid19 en pacients amb infecció per SARS-CoV-2 mitjançant ciència multi òmica (CovidOMIC)” el projecte es durà a terme amb la col·laboració d’investigadores i investigadors de l’IISPV, la URV, l’Hospital Joan XXIII i el Centre de Ciències Òmiques – Eurecat. L’objectiu és fer un estudi massiu de les característiques sanguínies de persones amb Covid-19 per trobar biomarcadors pronòstics de la malaltia.

El projecte vol millorar el coneixement de la immunopatologia de la infecció greu per SARS-CoV-2 i la resposta immune del pacient, trobar biomarcadors per a  pronòstics precoços de la infecció per SARS-CoV-2 que permetin predir la severitat de la malaltia i estudiar potencials dianes terapèutiques per millorar la resposta immune del pacient a la infecció.

Per a fer-ho, els investigadors han dissenyat un enfocament multi-òmic (anàlisis proteòmiques, metabolòmiques i lipidòmiques) de mostres de sang i cèl·lules específiques implicades estretament en la infecció vírica (glòbuls blancs) de pacients i professionals sanitaris amb Covid-19. L’estudi es farà sobre un nombre obert de persones que tinguin un resultat positiu per a SARS-CoV-2 diagnosticades a l’HJ23. S’establiran conjunts de pacients amb infecció per SARS-CoV-2 en dos estadis clínics diferents: durant la resposta en fase aguda (base) i després de 4 setmanes d’evolució, per poder observar-ne les diferències.

Els projectes que han rebut finançament inclouen teràpies contra la COVID-19 (noves teràpies, teràpies d’anticossos i plasma, assaigs clínics amb noves combinacions i usos de medicaments ja comercialitzats, i assaigs clínics amb fàrmacs en investigació per a altres indicacions); vacunes i tractaments preventius; estudis genètics i estudis predictius (identificació de factors de virulència i biomarcadors de pronòstic, i projectes per estudiar la resposta immune poblacional i predicció de complicacions).

S’espera que alguns d’aquests projectes puguin arribar als pacients abans de finalitzar l’any i nodreixin l’assistència clínica de noves eines per combatre el SARS-CoV-2, a mesura que es vagi obtenint evidència científica.

“Són projectes d’alta excel·lència científica que responen a les necessitats actuals del sistema de salut de Catalunya i també a aquesta pandèmia” ha recalcat la consellera de Salut.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*