26/11/2014

Tallers, conferències, monòlegs i rutes científiques, les activitats de la Setmana de la Ciència a la URV

L’espectacle 'Ciència al teatre', el programa “Fem recerca!”, els tallers experimentals d’APQUA i les rutes Martí i Franquès han estat les activitats més multitudinàries, en què han participat més de dues mil persones

Un grup d’una trentena de persones, entre les quals químics, famílies i curiosos, passejava dissabte pels carrers de la Part Alta de Tarragona. Ho feien seguint a Antoni de Martí i Franquès, científic que va néixer a Altafulla el 1750 i que va contribuir a diversos camps del coneixement de forma destacada. Es tractava d’una visita teatralitzada, una de les novetats de la URV i l’empresa Itinere per a la Setmana de la Ciència d’enguany. L’activitat havia de tancar els actes de la URV oberts al públic amb motiu de la Setmana de la Ciència, però no va ser així: degut a la demanda, que ha superat les previsions, se’n fa una nova edició el dissabte 29 de novembre.

Aquesta és només una de les moltes activitats que s’han ofert al llarg de deu dies, i que han tingut una gran acollida tant de número de participants com pel que fa a les seves valoracions. Uns 300 alumnes gaudeixen també de les explicacions de Martí i Franquès, al llarg de nou sessions adreçades als centres educatius. Les propostes més multitudinàries, però, han estat els tallers experimentals del projecte APQUA, pels quals han passat 1.300 alumnes de primària i secundària. A través d’onze experiments, i gràcies a la col·laboració amb l’AEQT, els participants han après diferents coneixements sobre els processos químics, i han pogut posar-los a prova en primera persona.

La Setmana de la Ciència d’enguany també ha servit per consolidar propostes. És el cas de Ciència al teatre que, per segon any, ha omplert el Teatre Bartrina de Reus amb els monòlegs científics dels estudiants de doctorat de la URV. També han pujat a l’escenari del Bartrina els científics de The Big Van Theory que, amb les seves intervencions, han fet riure les 350 persones assistents, entre públic general i alumnes de Reus, Tarragona i l’Espluga de Francolí. Tarragona també ha comptat amb ciència en un espai teatral, en aquest cas al cafè del Teatre Metropol. Allí s’ha inaugurat el cicle de tertúlies científiques Ciència al Metropol amb una xerrada emmarcada a l’Any Internacional de la Cristal·lografia. Aquest cicle s’allargarà fins al juny.

'Ciència al teatre' ha omplert el Bartrina de Reus de divertidíssims monòlegs científics.
‘Ciència al teatre’ ha omplert el Bartrina de Reus de divertidíssims monòlegs científics.

Una altra proposta consolidada són els tallers del programa “Fem recerca!”. Enguany és la tercera convocatòria d’aquestes activitats, també adreçades a estudiants d’ESO i batxillerat, que obren les portes dels laboratoris i grups de recerca de la URV. L’objectiu és despertar vocacions entre els joves i incentivar-los l’interès per la ciència i la investigació, així com pels estudis universitaris que la fan possible. Els tallers es duen a terme durant tot el darrer trimestre de l’any. Hi participen més de 30 grups de centres educatius de tot el territori.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*