15/09/2017

Un estudi demostra la capacitat dels polifenols d’activar les neurones que controlen la gana

És el resultat d'una tesi del Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la URV, que mostra com aquests compostos naturals són bons candidats pel disseny de nous aliments funcionals capaços de combatre l’obesitat

Aquest treball mostra, per primera vegada, de quina manera el consum de diferents famílies de polifenols, com són les proantocianidines i el resveratrol, milloren l’efecte de l’hormona leptina en animals obesos a través de l’activació de les neurones POMC de l’hipotàlem.

És ja conegut que l’hormona leptina té un paper clau en la regulació de la sensació de gana al cervell, principalment a la regió de l’hipotàlem. Quan hem ingerit suficients aliments aquesta hormona, secretada pel teixit adipós, inhibeix la gana. Malauradament, les persones obeses són insensibles a l’efecte de la leptina tot i tenir-ne grans quantitats circulant en sang. Les causes neurobiològiques d’aquest trastorn són un dels enigmes principals en el camp de la recerca en obesitat i, és per aquest motiu, que diferents centres d’investigació d’arreu del món actualment treballen en aquest camp.

A més, el treball també posa sobre la taula de quina manera el consum de fruites riques en aquests compostos fenòlics, com són el raïm i la cirera, també tenen la capacitat de modular la senyalització de la leptina en aquestes neurones i que aquesta modulació es pot donar de forma diferent en funció de l’estació de l’any en la qual es consumeixen aquestes fruites.

Maria Ibars, durant la defensa de la seva tesi.

Maria Ibars Serra, investigadora del Grup de Recerca en Nutrigenòmica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, va defensar el passat 8 de setembre la tesi doctoral titulada “Polyphenol effects on central leptin sensitivity in obesity” en la qual es van presentar aquests resultats.

La tesi ha estat supervisada pels professors i investigadors Cinta Bladé i Gerard Aragonès del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV.  Una part dels resultats presentats en aquesta tesi han estat obtinguts en col·laboració amb Allison Xu, investigadora  de la UCSF School of Medicine de Universitat de California, San Francisco.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*