05/07/2016

Un estudiant d’Enginyeria Informàtica de la URV dissenya un videojoc que es controla amb un biosensor cerebral

L’estudiant Ricard Borrull ha desenvolupat aquest projecte que, a través del casc neuronal, és accessible a persones amb paràlisi cerebral. Es tracta d’un projecte del programa Aprenentatge i Servei de la Universitat, que ha realitzat en col·laboració amb l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona. El joc es publicarà de manera gratuïta i en codi obert

L'estudiant Ricard Borrull fent una de les proves del joc que ha dissenyat amb els usuaris de La Muntanyeta,

“Solucions d’oci interactives a partir de biosensors cerebrals de baix cost per a persones amb paràlisi cerebral”. Sota aquest títol, Ricard Borrull, estudiant del grau d’Enginyeria Informàtica, ha desenvolupat el seu treball de final de grau amb l’objectiu de crear un videojoc accessible per a persones amb paràlisi cerebral.

El sistema utilitzat per aquesta adaptació és un biosensor cerebral, conegut com Neurosky, que Borrull ha adaptat per tal que es pugui interaccionar amb el videojoc que ell mateix ha creat en el marc d’aquest projecte. “El treball tenia dues parts: per una banda, crear un videojoc 2D, i per l’altra, controlar-lo per biosensor cerebral”, explica l’estudiant.

Per tal que l’adaptació d’aquest sistema fos el més adequat possible a les necessitats de les persones amb paràlisi cerebral, l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona ha col·laborat amb el projecte, ja que s’han realitzat diferents sessions al centre per tal de veure les dificultats que es presentaven a l’hora d’utilitzar-lo i millorar-les. “L’objectiu era fer el videojoc accessible per a persones amb paràlisi cerebral”, apunta Borrull, que afegeix que aconseguir “una accessibilitat completa és gairebé impossible, però hem pogut arribar a un gran nivell gràcies a totes les proves que vam realitzar a La Muntanyeta”.

El projecte també ha comptat amb el suport de Fundación Vodafone España, que ha cedit el dispositiu de biosensors cerebrals per dur a terme les proves necessàries. Ara, el joc dissenyat per l’alumne es publicarà de manera gratuïta i en codi obert.

Per Borrull, la realització d’aquest treball en el marc del projecte Aprenentatge i Servei (APS), en el que ha estat en contacte directe amb les persones amb paràlisi cerebral, ha suposat una gran oportunitat professional, “ja que a partir d’ara, estic convençut que a l’hora de dissenyar qualsevol nou projecte sempre tindré en compte la diversitat funcional per tal de crear noves oportunitats per a les persones amb discapacitat”. “La tecnologia ha de ser un suport, no una barrera”, afegeix.

El tutor de l’estudiant en aquest projecte ha estat Cèsar Mauri, enginyer informàtic, professor del departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques  vinculat també Associació Provincial de Paràlisi Cerebral (APPC) – La Muntanyeta, i el cotutor ha estat Jordi Duch,  investigador del mateix departament.

Print Friendly, PDF & Email

2 replies

  1. Avril Lombardi |

    Felicitats per aquest magnífic projecte!

  2. Joan Fuster |

    Tecnologia, innovació i sensibilitat social. Magnífica combinació!

Comenta

*