01/02/2017

Una nova eina ajuda a decidir sobre la reconstrucció de pit a dones que han patit càncer

Les dones que han patit una mastectomia com a conseqüència del càncer han de decidir si volen o no sotmetre's a una reconstrucció de pit o en quin moment fer-ho. L'opció escollida no sempre compleix les expectatives creades, i davant d'aquesta situació, un grup de professionals de la Facultat d'Infermeria i de la Facultat de Medicina de la URV han creat una eina per ajudar les dones a prendre aquesta decisió

Entre un 30% i un 50% de dones amb càncer de mama s'han de sotmetre a una mastectomia.
Entre un 30% i un 50% de dones amb càncer de mama s'han de sotmetre a una mastectomia.

Entre un 30% i un 50% de dones diagnosticades amb càncer de mama s’han de sotmetre a una mastectomia. En aquests casos, a l’impacte del diagnòstic del càncer s’afegeix un tractament quirúrgic que en moltes ocasions comporta episodis d’ansietat relacionats amb l’aparença, la sexualitat i l’autoestima de les dones afectades. Per aquest motiu, la reconstrucció mamària es planteja com una opció a considerar en aquest tipus de col·lectiu. Però, tot i que aquesta intervenció ha demostrat els seus avantatges psicològics i econòmics, no sempre garanteix una satisfacció complerta a llarg termini.

Davant d’aquesta situació, Miriam de la Flor i Agustina Sirgo, del Departament de Medicina i Cirurgia de la Universitat Rovira i Virgili, i Immaculada de Molina i Mª Jesús Montes, de la Facultat d’Infermeria de la URV, van elaborar un estudi qualitatiu en el qual es van fer entrevistes en profunditat i grups focals. Alguns dels resultats obtinguts es van publicar a la revista Psicooncologia. En aquest treball van avaluar aspectes com l’impacte del diagnòstic del càncer, la informació rebuda davant la intervenció, les experiències en el postoperatori, el compliment de les expectatives o la satisfacció amb la decisió presa.

L'eina està disponible a Internet.
L’eina està disponible a Internet.

Entre conclusions obtingudes, es va comprovar que, un cop superada la convalescència de la intervenció, comencen a aparèixer més queixes, sobretot relacionades amb complicacions posteriors i amb el dolor. Arran dels resultats, les investigadores van detectar entre les pacients la necessitat de disposar d’informació real, equànime i adaptada per poder prendre una decisió compartida amb el professional de la salut.

En aquest sentit, van crear una eina per ajudar a conèixer de manera senzilla les implicacions que tindrà reconstruir-se o no la mama després d’una mastectomia. Aquesta eina permet compartir l’opinió de la pacient amb el seu professional de la salut i altres pacients, i també ajuda a prendre decisions. Inclou la informació referent a les diferents opcions després d’una mastectomia: reconstruir-se o no reconstruir-se la mama amb els avantatges i inconvenients que comporta.

L’aplicació està disponible des del mes de novembre en aquest enllaç, i el projecte va ser premiatda amb una beca de la Fundació Víctor Grifols i Lucas i es va poder completar gràcies a un conveni entre el Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació (CTTI), de la Fundació URV, l’Institut d’Investigacions Sanitàries Pere Virgili i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (Aquas), de la Generalitat de Catalunya.

Referència bibliogràfica: De la Flor, M., De Molina, I, Sirgo, A., Montes, MA. (2015) “Reconstrucción inmediata en cáncer de mama. ¿Las mujeres están satisfechas con su decisión?, Psicooncología. DOI: 10.5209/rev_PSIC.2015.v12.n2-3.51017

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*