10/12/2014

Una recerca apunta els beneficis del consum de fitosterols de soja per a la protecció del fetge

Una recerca d' investigadors del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut demostra que els fitosterols redueixen els nivells de triglicèrids i el seu consum suggereix un efecte protector per al fetge

10Que els fitosterols tenen efectes positius en la reducció del colesterol és un fet conegut i comprovat. El que s’ha evidenciat ara és que aquests components tenen també efectes en la baixada de triglicèrids i, per tant, el consum suggereix un efecte protector per al fetge, un dels òrgans més afectats per l’obesitat i la síndrome metabòlica. Aquesta combinació dels trastorns mèdics fa augmentar el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars i diabetis.

Els resultats d’aquest treball s’han publicat en l’article “Long-term intake of soyabean phytosterols lowers serum TAG and NEFA concentrations, increases bile acid synthesis and protects against fatty liver development in dyslipidaemic hamsters”, a la revista British Journal of Nutrition. La recerca l’han dut a terme investigadors del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS), del grup de recerca en Nutrigenòmica de la URV i de Lipotec Company, una empresa dedicada al desenvolupament d’ingredients bioactius, amb seu a Gavà, que desenvolupa aquest ingredient i ha encarregat el treball de recerca.

Per fer l’estudi s’han utilitzat hàmsters que havien desenvolupat, de forma induïda, obesitat, colesterol alt, triglicèrids alts i fetge gras. Introduint fitosterols de soja a la dieta, es van capgirar tots els efectes de la dieta alta en greixos. Es va comprovar la disminució del colesterol i, a més, “es va veure que un consum a llarg termini reduïa el nivell de triglicèrids i això tenia un efecte de protecció del fetge pel que fa a lípids i a programació metabòlica”, explica Josep Maria del Bas, investigador del CTNS.

Els investigadors van trobar un mecanisme addicional d’actuació dels fitosterols mitjançant el pas del colesterol a àcids biliars. És un sistema que està descrit com a eliminació del colesterol de l’organisme, però la relació amb el consum de fitosterols no estava ben establerta fins ara. En aquest estudi s’intueixen eines per ampliar el ventall d’efectes d’aquest ingredient, com ara la implicació en la reducció dels nivells d’àcids grassos lliures, importants en el desenvolupament de la resistència a la insulina.  Pels investigadors, prevenir les alteracions hepàtiques induïdes per la dieta “té molt d’interès perquè la seva afectació té implicacions en tot l’organisme”, com apunta Francesc Puiggròs, un dels autors de l’article i coordinador científic del CTNS.

“Long-term intake of soyabean phytosterols lowers serum TAG and NEFA concentrations, increases bile acid synthesis and protects against fatty liver development in dyslipidaemic hamsters”, article publicat a la revista British Journal of Nutrition

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*