Diari digital de la URV -

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el càncer és una de les principals causes de mort a escala mundial. Tanmateix, segons les diferents entitats de referència, més del 30% de les morts causades per aquesta malaltia es podrien prevenir modificant o eliminant factors de risc claus, especialment els relacionats amb l’estil de vida i l’alimentació. En aquest sentit, un tema de debat infundat ha estat el paper dels lactis. Dietistes-nutricionistes recomanen el seu consum.

Un estudi que ha comparat el patró de dieta entre persones de 10 a 23 anys amb malaltia celíaca i persones sanes de la mateixa edat, ha posat de manifest que, els primers, consumeixen més sucres afegits, més greix i més aliments rics en proteïnes. En canvi, ingereixen menys aliments rics en midons i una menor quantitat de micronutrients com l’ àcid fòlic, calci, ferro i magnesi. El treball l’han coordinat Nancy Babio i Jordi Salas-Salvadó, investigadors del grup de recerca de la Unitat de Nutrició Humana, del departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, Institut d’Investigació Sanitària Pere Vigili i CIBERobn

El treball, que han dut a terme investigadors de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV, l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut i la UAB, posa de manifest que, després de 28 mesos d’intervenció, la prevalença de l’obesitat s’ha reduït en un 2,36% en els nens i un 1,66% a les nenes. Hi han participat prop de 2.000 nenes i nens d’escoles de Reus com a grup intervenció i Cambrils, Salou i Vila-seca com a grup control. Són els resultats de l’estudi Intervenció a les escoles per reduir la prevalença d’obesitat infantil: l’estudi EdAl (Educació en Alimentació) que s’ha publicat a la revista científica Trials