30/01/2018

Sis tallers apropen la ciència als estudiants de Batxillerat de l’Ebre

El campus de Tortosa organitza les activitats del Dia de la Ciència, entre les quals hi ha una xerrada sobre els insectes a la dieta del futur

Un dels tallers programats és de robòtica educativa.

El campus Terres de l’Ebre programa, un any més, activitats per apropar i difondre la ciència entre els estudiants de segon de Batxillerat dels instituts de les Terres de l’Ebre. Ho fa a través de tallers dissenyats pels investigadors de la URV que pretenen divulgar i acostar la recerca que es realitza a la universitat d’una manera lúdica i entenedora, i així  contribuir a fomentar  les vocacions científiques entre aquells estudiants que estan a punt d’accedir al sistema educatiu superior. Es tracta d’obrir les portes de la universitat a aquests nois i noies i motivar-los a participar directament en els reptes científics. D’aquesta manera, poden començar a dibuixar la seva carrera professional i tenir una primera presa de contacte amb els coneixements que es poden adquirir als ensenyaments de grau que ofereix la URV.

Així el dijous 15 de febrer s’impartiran un total de sis tallers de 50 minuts cadascun, tres adreçats als estudiants del Batxillerat de Ciències i Tecnologia, i tres als d’Humanitats i Ciències Socials. Unes activitats pràctiques que es complementaran amb la xerrada: “El futur de la nostra dieta: els insectes”, a càrrec de Carme Güell, professora d’Enginyeria Química de la URV. Es tracta de tallers que es programen amb motiu del Dia de la Ciència que habitualment té lloc al novembre, però que al campus ebrenc es duran a terme aquest mes de febrer. En l’última edició hi va assistir un centenar d’estudiants provinents de dos instituts ebrencs.

Els tallers que s’impartiran són, en la branca científica:

Higiene de mans. Dóna a conèixer com s’ha de realitzar de forma correcta la tècnica del rentat de mans i que els participants puguin comprovar la seua efectivitat. Es tracta d’un taller organitzat per la Facultat d’Infermeria.

Experimentació amb robots. Aquesta activitat consisteix en programar un robot mòbil educatiu (model NXT de la marca LEGO) i fer-lo moure. L’objectiu es poder treballar en uns robots reals i veure algunes demostracions de les possibilitats que tenen. L’organitza el grup de recerca de Robòtica i Visió Intel·ligents.

Estimulació dels sentits: la vista, l’olfacte i el gust. Hi haurà una introducció sobre els sentits que emprem en l’alimentació, i després es faran diversos tastos, on els estudiants descobriran els aromes i els gustos. En aquest taller els estudiants aprendran que l’estimulació dels sentits va més enllà del món del vi. No es tastaran begudes alcohòliques. Està organitzat per la  Facultat d’Enologia.

En la branca d’humanitats, els tres tallers que s’impartiran són:

Per què som com som i com aprenem? Aquest taller organitzat per la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia treballarà els patrons d’aprenentatge i l’eneagrama, un sistema de classificació de la personalitat. Se’ls donarà eines per descobrir els seus trets principals de caràcter i a comprendre les seues motivacions.

Un altre dels tallers que s’impartiran és sobre la prehistòria.

Què cal per ser un bon directiu?  Creat per la Facultat d’Economia i Empresa, en aquest taller els estudiants aprendran els atributs necessaris per ser un bon directiu d’empresa. Se’ls proposarà treballar en equip per assolir uns objectius marcats i, durant el procés, hauran de planificar, organitzar i aconseguir els recursos disponibles, així com vendre el producte final i obtenir benefici.

Homes i pedres: les eines de la prehistòria. Un taller per retrocedir fins a la prehistòria, un període històric que ens ajuda a entendre com som avui en dia els humans, i per conèixer el mètode científic que fan servir els investigadors per estudiar-lo. Està organitzat per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), adscrit a la URV.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*