24/09/2015

Un dispositiu permetrà detectar i controlar malalties renals de forma simple i econòmica

El programa CaixaImpulse, de l’Obra Social La Caixa, ha seleccionat un projecte de la URV, liderat per l’investigador Francisco Andrade. Hi destinarà 50.000 euros, formació a mida i altres avantatges per a la creació d’una empresa biotecnològica. El projecte, CreatSens, pretén desenvolupar un dispositiu compacte que permeti conèixer el funcionament correcte dels ronyons i detectar si hi ha cap malaltia renal

Dos dels investigadors que formen part del projecte, Adrià Maceira i Jordi Ferré.

Desenvolupar un dispositiu compacte i econòmic per controlar les malalties renals, semblant als glucòmetres de què disposen els pacients de diabetis: aquest és l’objectiu del projecte CreatSens, liderat per l’investigador Francisco Andrade, del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquest dispositiu permetrà avaluar els nivells de creatinina (una de les millors formes per detectar i controlar les malalties renals) de forma exacta i senzilla i, entre d’altres avantatges, serà compacte, simple i molt econòmic.

Ara, per analitzar els nivells de creatinina i conèixer si es pateix una malaltia renal, cal visitar el metge i fer-se anàlisis de sang i d’orina a un laboratori d’anàlisis clíniques. El nou dispositiu podran utilitzar-lo tant els pacients crònics, directament a casa, per controlar-se els nivells de creatinina; com els metges, per tenir un diagnòstic dels pacients de forma més ràpida i senzilla. “Aquest dispositiu permetrà als metges cuidar millor els seus pacients, i ajudarà les persones que pateixen malaltia renal crònica a millorar la seva qualitat de vida”, explica Andrade.

50.000 euros i el suport de La Caixa

El projecte CreatSens és un dels 15 projectes seleccionats a la primera convocatòria del programa CaixaImpulse, de l’Obra Social La Caixa, d’entre més de 40 propostes presentades de tot l’Estat. Es tracta d’una iniciativa única que neix amb l’objectiu d’impulsar la transformació del coneixement científic en empreses del camp de les ciències de la vida i la salut que generin valor en la societat.

CaixaImpulse ofereix als projectes seleccionats un pressupost de 50.000 euros, formació a mida, suport i assessorament continu i immersió en la realitat del mercat. La Caixa destina 1,3 milions d’euros a aquest programa, a través de Caixa Capital Risc.

La malaltia renal crònica és un problema en el qual la funció dels ronyons es veu disminuïda, i que pot tenir conseqüències molt greus. Per això, la detecció precoç i el control són essencials. Es calcula que més de 5 milions de persones a Espanya, i centenars de milions arreu del món, pateixen algun grau de malaltia renal crònica, i cada any milions de persones moren prematurament a causa de complicacions originades per aquesta patologia.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*