12/06/2015

Investigadors de 30 països presenten a la URV els darrers avenços en indústria química i medi ambient

La 7a Trobada Europea de la Indústria Química i el Medi Ambient (EMChIE 2015) ha tingut lloc del 10 al 12 de juny al Campus Catalunya. S’hi han presentat investigacions capdavanteres sobre com la indústria química pot ajudar en els reptes mediambientals, en temes com la contaminació o el tractament de residus. La trobada està organitzada pel Departament d'Enginyeria Química i per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química

Jan Baeyens a l'EMChIE 2015
L'invetigador Jan Baeyens ha impartit una de les conferències magistrals del congrés EMChIE 2015.

La idea central de l’EMChIE 2015 és que la indústria química ha d’exercir un paper fonamental en el desenvolupament de la societat de forma sostenible. Això s’aconsegueix mitjançant el subministrament de nous productes dissenyats amb criteris de química verda, processos més eficients i nets, un millor ús de la matèria i l’energia, i una menor generació de residus i aigües residuals. “No hem d’oblidar que les fonts d’energia clàssiques s’estan esgotant, i que hem de continuar treballant per trobar alternatives renovables”, explica Christophe Bengoa, organitzador del congrés i professor al Departament d’Enginyeria Química de la URV.

En aquesta trobada han participat 170 investigadors de més de 30 països d’arreu del món. S’hi han presentat 200 ponències entre comunicacions orals i pòsters. Destaquen tres conferències magistrals d’investigadors molt reconeguts en aquest àmbit: Jan Baeyens, de la University of Warwick (Regne Unit); Kenneth Seddon, de la Queen’s University de Belfast (Regne Unit); i Dionysios Dionysiou, de la University of Cincinnati (Estats Units). Una de les innovacions de la trobada han estat les sessions Flash presentation posters, on els investigadors exposen un resum de la temàtica en què treballen en comunicacions breus de no més de cinc minuts.

EMCHiE 2015
L’Aula Magna del Campus Catalunya ha acollit algunes de les sessions del congrés.

El primer congrés EMChIE es va organitzar fa més de 20 anys a Girona i, des de llavors, ha passat per països com Itàlia, Polònia, Àustria o Bèlgica. Aquesta setena edició s’ha fet a la URV. “Tenim un dels millors centres d’investigació i docència en aquest àmbit, a més del major complex petroquímic de l’Estat”, explica Christophe Bengoa, “per la qual cosa Tarragona és el lloc idoni per acollir aquest esdeveniment”. La trobada ha comptat amb el suport de les revistes Renewable Energy, Chemical Engineering Journal i Safety Science. “Aquest congrés ha de servir per donar un pas endavant en el desenvolupament de solucions per als reptes mediambientals actuals, que permetin l’encaix d’una societat industrialitzada i alhora sostenible”, conclou Bengoa.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*