26/06/2017 Entrevista

Toni Vilic, investigadora Beatriu de Pinós al grup de recerca MINOS

“Desenvolupem uns sensors de gas més ràpids, econòmics i sensibles per respondre a diferents contaminants”

L’evolució de les normatives de medi ambient fa necessaris sensors més sensibles i precisos. Toni Vilic treballa a l’avantguarda de la recerca en aquest àmbit. Fa anys va deixar Bulgària i es va instal·lar a Tarragona, on es va doctorar cum laude el 2011. Centra la seva recerca en noves tècniques i aplicacions de materials que estan cridades a revolucionar la indústria dels sensors.

Què és un sensor?

És un petit dispositiu capaç de mesurar magnituds físiques o químiques i transformar-les en variables elèctriques, uns senyals que llegeixen un indicador escollit.

Treballes a un grup de microelectrònica i nanotecnologia que investiga nous tipus de sensors. Quines propietats tenen?

Es tracta de sensors de gas, que són més eficaços i ràpids per respondre a diferents contaminants. De moment treballem amb un mètode que es diu Aerosol Assisted Chemical Vapor Deposition (CVD), que permet dipositar les capes actives de sensors en només un pas, i que estalvia diners i temps. Barregem diferents precursors que serveixen com una capa activa del sensor i les barreges es fan normalment de tungstè o de diferents òxids de metalls amb un metall noble.

Què aporta aquesta nova tecnologia en la què esteu treballant?

Simplifica i abarateix la que actualment hi ha al mercat, i permet obtenir una superfície de contacte rugosa, més estructurada, gran i sensible que la que tenen els aparells actuals.

Quins són els reptes que es plantegeu a partir d’ara?

Amb aquests sensors que estem produint ara ens queden més proves per fer per detectar a quins tipus de gas responen. Però en general aquesta tècnica ens permet ser més ràpids i ens dóna l’oportunitat de millorar les característiques dels sensors actuals.

Quines són les aplicacions que aquests sensors poden tenir en un futur?

El treball que fem al nostre grup de recerca ens permet ser optimistes i pensar en el potencial desenvolupament industrial de la tecnologia que estem desenvolupant. Un cop testats i afinats, els usos d’aquests sensors es podrien estendre a altres camps, com el diagnòstic de malalties.

Sensors sempre alerta:

 

Què mesuren els sensors? T’ho expliquem en un minut:

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*