16/01/2020

La Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus acull un cicle divulgatiu sobre alimentació i salut

Mossegades de ciència es el nom de la iniciativa, organitzada per la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV i adreçada a nenes i nens de totes les edats

Què i com menjaven els humans a l’antiguitat és el tema central del primer taller amb el que arrenca, aquest proper divendres, el nou cicle de divulgació Mossegades de ciència, una iniciativa pensada per fer divulgació sobre tot allò relacionat amb l’alimentació i la salut des de diferents disciplines científiques. La proposta està pensada per a nenes i nens de totes les edats, i l’ha impulsat la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV (ComCiència). En total s’han programat sis sessions, fins al juny, que es faran un divendres al mes a les 17.30 h a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus, de la mà d’investigadores i investigadors que fan recerca a la Universitat.

Al primer taller, que s’impartirà divendres 17 de gener, la investigadora del Departament d’Història i Història de l’Art, Laura Bricio, explicarà on podem trobar les arrels de la dieta mediterrània: carns, peixos, cereals i hortalisses… Com cuinaven a l’antiguitat, com es conservaven els aliments i com es menjava i bevia a partir dels objectes ceràmics i les diferents analítiques que fan els arqueòlegs. Els i les assistents també coneixeran, a través d’una sessió molt experimental, quines receptes han arribat fins avui i quins dels recipients d’aquella època encara es fan servir a l’actualitat.

La resta del cicle inclourà tallers en els que s’explicarà quins aliments ajuden a mantenir una bona salut intestinal, les avantatges de consumir fruites i hortalisses de temporada, el paper de les molècules dels aliments, els insectes com a nous ingredients a l’alimentació del futur o en què es basa una alimentació saludable tenint en compte possibles al·lèrgies i intoleràncies.

L’objectiu global del cicle Mossegades de ciència és mostrar com la nostra tradició gastronòmica, la forma com ens alimentem, quins productes mengem, quan ho fem i com haurem de menjar en el futur tenen relació amb la salut. En aquesta iniciativa hi col·laboren la Diputació de Tarragona, la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus i hi dona suport l’Ajuntament de Reus a través del projecte Nutrisalt.

Print Friendly, PDF & Email