30/11/2020

La Nit Europea de la Recerca fa més propera la ciència amb més de 60 activitats divulgatives

La virtualitat de moltes de les propostes permet que encara es puguin consultar al web, on hi ha disponibles 30 vídeo tallers divulgatius a la plaça Corsini virtual, les micro xerrades científiques i l’European corner

La Ruta Martí i Franquès que es va fer aquest dissabte pels carrers de la Part Alta de Tarragona va posar el punt i final a la Nit Europea de la Recerca 2020, que aquest any ha organitzat més de 60 activitats divulgatives. El personatge que interpreta el científic català va explicar als participants quins van ser els seus descobriments durant una ruta teatralitzada pels carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva vida i la seva recerca, des del Camp de Mart fins al Pla de la Seu.

Aquesta ha estat una de les poques propostes presencials que s’han fet enguany per la Nit Europea de la Recerca, que s’ha celebrat de forma simultània a més de 350 ciutats del continent. Però la virtualitat fa que totes les activitats en línia perdurin a la xarxa. Els 30 vídeo tallers virtuals -alguns dels quals es poden fer a casa- es poden seguir veient a la plaça Corsini virtual juntament amb l’European Corner, on investigadores i investigadors que lideren a la URV projectes del programa marc de la Comissió Europea explicaran en format vídeo les seves recerques. També estaran disponibles en línia les micro xerrades divulgatives que es van retransmetre en streamming divendres des de la Llotja de Reus, i que es penjaran en els propers dies al web de la Nit Europea de la Recerca.

La Llotja de Reus va acollir la sessió de micro xerrades científiques que es van retransmetre en streamming.

L’objectiu de la Nit de la Recerca, que va impulsar la Comissió Europea l’any 2005, és promoure el reconeixement públic de les investigadores i investigadors, donar a conèixer la importància de la seva feina per a la societat, evidenciar que la recerca, en totes les seves disciplines, és fascinant, i mostrar les persones que la fan possible. A la demarcació de Tarragona s’hi ha implicat més de 100 investigadores i investigadores de la Universitat Rovira i Virgili -que coordina l’esdeveniment- i de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

La Nit Europea de la Recerca es manté també present al Mercat Central de Tarragona i al Mercat de Torreforta, que hi col·laboren com en anteriors edicions. Des de la setmana passada i fins esgotar existències, les persones que facin una compra mínima de 5 euros en qualsevol d’aquests dos mercats en horari de tarda podran recollir el quadern científic de la Nit de la Recerca: un petit obsequi que inclou tot el programa d’activitats amb l’accés a través de codis QR. Aquests codis també estaran disponibles al web de la Nit de la Recerca: www.tarragona.nitdelarecerca.cat.

La plaça Corsini virtual permet una passejada per tots els tallers divulgatius i per l’European corner: nitdelarecerca.cat/virtual

La Nit de la Recerca també va arribar durant tota la setmana passada als instituts de secundària de diverses poblacions de la demarcació, ja que una vintena d’investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca van estar impartint xerrades -en format virtual i presencial- a alumnes d’ESO i Batxillerat.

En l’organització de la Nit Europea de la Recerca han col·laborat la Diputació de Tarragona, la Comissió Europea i l’Ajuntament de Tarragona, a través de la Conselleria d’Educació i l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET). També s’ha comptat amb la participació de l’Ajuntament de Reus, la Cambra de Comerç de la ciutat, TAC12 i els mercats de Tarragona i el de Torreforta.

El projecte Catalan European Researchers’ Night és una proposta que s’organitza per tercer any consecutiu a Tarragona: els dos primers com a Nit Associada i aquest any amb el segell oficial de la Unió Europea. A banda de la URV, hi ha la UdG, que coordina el projecte català, la UB, la UAB, la UdL, la UVic i l’ISGlobal.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*