24/09/2014

L’Institut Pere Mata, Villablanca i la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre estudiaran les morts per suïcidi

El suïcidi és un fenomen global i és la primera causa de defunció a Catalunya entre els adults joves. El coneixement dels seus determinants és molt important per a la seva prevenció. La secretaria de Relacions amb l'Administració de Justícia del Departament de Justícia de la Generalitat ha signat un conveni amb l'Institut Pere Mata, Villablanca i la Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre per estudiar les morts judicials que siguin suïcidis

Edifici de l'Institut Pere Mata.

L’objectiu del conveni, signat pel Departament de Justícia de la Generalitat juntament amb l’Institut Pere Mata, Villablanca i la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre,  és regular la col·laboració entre aquestes entitats signants per realitzar estudis que permetin analitzar les dades facilitades per l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC) en relació a les morts que són suïcidis.

Concretament, l’acord es traduirà en la recollida de dades sobre les morts judicials que siguin suïcidi a les regions sanitàries del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre; i en millorar la metodologia d’obtenció de dades perquè en el futur es puguin extreure conclusions d’interès social.

La importància d’aquest acord rau en què per primer cop es crearà un registre de suïcidis al territori a partir de la informació de l’Institut de Medicina Legal sobre les morts judicials que siguin suïcidis, mentre que les entitats del Grup Pere Mata aportaran la seva experiència en recerca epidemiològica i en psiquiatria. La informació que deriva d’aquests registres no té aplicacions directes sobre persones, perquè s’analitzen les dades conjuntament i totalment anònimes, però és molt important per a la societat i per a la medicina  i, en concret, per a entitats com les empreses del Grup Pere Mata que atenen patologies psiquiàtriques en les que el suïcidi hi pot ser present. El conveni també preveu que es puguin realitzar altres col·laboracions en l’àmbit de la docència i de la recerca i el desenvolupament científic, i un millor aprofitament dels respectius recursos i mitjans materials i personals, en els àmbits  de la psiquiatria i la medicina legal.

Per al seguiment de les activitats contemplades en aquest conveni es crearà una comissió mixta de seguiment que anualment fixarà les accions, els programes i les modalitats d’estudi que s’hagin de dur a terme. La durada de l’acord és per 2 anys, prorrogable per períodes també de 2 anys.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*