30/06/2021
Un vídeo de la recerca sobre covid-19 que es fa a la Universitat posa el punt i final al projecte #URVGoals
Aquesta sèrie divulgativa ha mostrat en càpsules de vídeo quines investigacions de la URV donen resposta als 17 objectius de desenvolupament sostenible marcats per les Nacions Unides per al 2030
Aquesta sèrie divulgativa ha mostrat en càpsules de vídeo quines investigacions de la URV donen resposta als 17 objectius de desenvolupament sostenible marcats per les Nacions Unides per al 2030
La lluita contra la covid-19 a través de la recerca és multidisciplinària i transversal. Així es posa de manifest en el vídeo amb el que finalitza la sèrie de 17 càpsules divulgatives #URVGoals, una proposta que en els darrers dos anys ha mostrat com la investigació que es fa a la Universitat Rovira i Virgili dona resposta als objectius de desenvolupament sostenible marcats per les Nacions Unides per a l’any 2030. El vídeo mostra que l’objectiu comú de lluitar contra la pandèmia des de la recerca es pot fer des d’àmbits tan diversos com l’enginyeria, la geografia, l’antropologia, les matemàtiques, la medicina, la informàtica o la física. El projecte #URVGoals és una iniciativa impulsada per la Unitat de Cultura Científica i la Innovació de la Universitat, ComCiència, que ha rebut el finançament de la Diputació de Tarragona i de la Fundació per a la Ciència i la Tecnologia, del Ministeri de Ciència i Innovació.
El vídeo final -una edició especial i més llarga que incorpora vuit projectes de recerca- és un recull d’algunes de les investigacions que des de la URV s’estan portant a terme sobre la covid-19: desenvolupament de nous sensors per garantir aules més segures contra els virus; recerca de tractaments efectius contra la malaltia utilitzant la quimioinformàtica; l’estudi de com la pandèmia ha afectat el col·lectiu de cuidadores de persones grans i dependents o el desenvolupament de tests que milloren els que existeixen a l’actualitat per detectar la infecció per SARS-CoV2 són alguns dels projectes dels quals se’n parla al vídeo.
També hi apareixen investigadores i investigadors que impulsen recerques per desenvolupar noves eines terapèutiques que evitin la inflamació greu als pulmons que provoca la covid-19; d’altres que busquen marcadors pronòstic que permetin predir l’evolució de la malaltia i, a través de la intel·ligència artificial, utilitzar aquests marcadors com a tests de diagnòstic a les rutines clíniques. El vídeo, a més, mostra projectes de recerca que estudien com la pandèmia ha afectat els hàbits de mobilitat sostenible del turisme i de les persones residents, o el desenvolupament d’un model matemàtic que inclogui dades clíniques i socioeconòmiques de cada regió per actuar sobre la pandèmia i veure quins efectes pot tenir la seva propagació.
Darrere de tots aquests projectes hi ha investigadores i investigadors que fan recerca a la URV i que, juntament amb els i les que surten a les altres 16 càpsules han estat la cara visible dels vídeos de la sèrie #URVGoals, que estan subtitulats en català i espanyol per tal que puguin ser consumits a les xarxes socials sense necessitat d’activar l’àudio.
Més de 20 investigacions que donen resposta als 17 ODS
A més dels vuit projectes de recerca que es recullen al darrer vídeo de l’#URVGoals, la sèrie també ha mostrat projectes d’investigació que des de diferents àmbits donen resposta als ODS: treball decent i el creixement econòmic, ciutats i comunitats sostenibles, innovació a les indústries i les infraestructures, igualtat de gènere, la fi del maltractament i de totes les formes de violència o l’energia sostenible són alguns dels temes que s’han tractat al llarg de la sèrie. També s’ha parlat sobre la lluita contra el canvi climàtic, la reducció de les desigualtats, la producció i consum responsables, l’objectiu d’eradicar la gana al món o la conservació i ús sostenible dels mars, oceans i els recursos marins. La sèrie mostra com la recerca que es fa a la URV té molt a dir en totes aquestes temàtiques.
El projecte es complementa amb la sèrie de vídeos de divulgació científica Ciència en 1’, il·lustracions animades que expliquen en català, espanyol i anglès algun concepte científic que, en aquest cas, van relacionats amb els vídeos de la sèrie #URVGoals.
Més notícies de: Coronavirus, Objectius de Desenvolupament Sostenible