28/03/2017

El cacau com a aliment, un nou taller del cicle “Ciència i xocolata”

L'ha impartit la investigadora Rosa Maria Valls, del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV, als estudiants de 5è de Primària de l'escola Pau Delclòs

Quines són les propietats beneficioses del cacau? Quina és la xocolata més saludable? Amb aquests dubtes partien els alumnes de 5è de Primària de l’escola Pau Delclòs de Tarragona que han participat aquest matí a un nou taller del cicle “Ciència i Xocolata”. Aquesta iniciativa, impulsada per l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i la URV, té per objectiu fomentar les vocacions científiques entre els estudiants i incidir especialment en transmetre l’interès per la recerca entre les nenes.

El taller l’ha impartit Rosa Maria Valls, investigadora del Departament de Medicina i Cirurgia de la Universitat, que ha explicat els conceptes nutricionals bàsics relacionats amb el cacau. Els nens i nenes que hi han participat han tocat, olorat i tastat cinc tipus de xocolata diferents, sòlida i diluïda, intentant percebre les seves propietats organolèptiques. Han pogut comprovar, a través de la pràctica i de les explicacions de la investigadora, que no sempre el bon gust dels aliments van lligat a que aquests siguin beneficiosos per la salut, i han après a distingir, a través de l’etiquetatge, quina és la xocolata més saludable que poden consumir.

Els alumnes van tastar cinc tipus de xocolata diferents.
Els alumnes van tastar cinc tipus de xocolata diferents.

El cicle”Ciència i xocolata” consta de cinc sessions teòric-experimentals que la URV i l’ICIQ van iniciar el mes de gener. Els tallers estan conduïts per investigadores de les dues institucions, i tenen l’objectiu de compartir coneixement científic amb alumnes de 5è i 6è de primària per fomentar el seu interès per la ciència i per la recerca com a professió. Es vol incidir especialment en encoratjar vocacions científiques entre les nenes a través de donar visibilitat a investigadores que actualment fan recerca puntera a la URV i l’ICIQ. Tant la recerca que porten a terme com la seva experiència vital són importants per a convertir-se en referents de les nenes i nens que participen en aquest projecte.

La investigadora Rosa Maria Valls, durant el taller.
La investigadora Rosa Maria Valls, durant el taller.
La ciència i la xocolata, des de cinc vessants

A la primera sessió, “L’ADN de la xocolata”,  els estudiants van conèixer com són les llavors del cacau, van saber de quin fruit s’extreuen i fins i tot les van tastar. Després d’una petita introducció teòrica per aclarir conceptes -alguns dels quals ja s’havien treballat a classe-, van experimentar com a científics al laboratori. Entre tots, i guiats per la investigadora Katherine Gil, doctoranda del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, van extreure una mostra de l’ADN del cacau, un experiment senzill que es pot fer a casa.

La segona sessió va servir per descobrir “Els orígens de la xocolata”, d’on prové aquest producte i quines cultures la utilitzaven i per a què. Al taller també van aprendre a través de l’experimentació com elaborar una beguda de cacau tal i com feien els asteques. El va impartir Laura Bricio, investigadora del grup de recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV.

Aquest projecte pretén mostrar la recerca i coneixement que s’amaga darrera d’un producte tant quotidià com la xocolata. Els tallers també serviran per posar en valor la tasca d’investigadores que des de diferents aproximacions aporten coneixement sobre el món que ens envolta i per tant, contribueixen en el progrés de la societat en termes de salut, sostenibilitat o millora del medi ambient.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*