08/06/2020

El nou test de diagnòstic ràpid del SARS-CoV-2 estarà a punt per fabricar-se a finals de juliol

Comença ara el procés de validació a gran escala del dispositiu, amb el que en només 15 minuts i amb una sola punxada podrà determinar amb un 100% de fiabilitat si es té o no la malaltia o si ja s’han desenvolupat anticossos

A finals de juliol estarà enllestit i validat el nou dispositiu de diagnòstic ràpid del SARS-CoV-2, que amb només una punxada i en un temps aproximat de 15 minuts aportarà la màxima informació sobre la COVID-19: si la persona que se l’ha fet té la malaltia (IgM), si l’ha passat i ha generat anticossos (IgG) o si no la té ni l’ha passat. A partir d’aquest moment el prototip estarà a punt per començar el seu procés de fabricació a escala industrial. El millor d’aquest nou dispositiu és la seva fiabilitat, ja que elimina la possibilitat de falsos positius o falsos negatius, un dels principals problemes que tenen els tests serològics que s’utilitzen ara. “Fem servir una proteïna que és capaç de captar més anticossos, el que significa que aquest test és més sensible i específic, sense falsos resultats”, explica Ciara O’Sullivan, qui lidera el grup de recerca Interfibio de la Universitat Rovira i Virgili, on han desenvolupat el test en menys de tres mesos a partir de nanopartícules d’or unides a anticossos.

El test, que té un cost aproximat d’un euro, “també ens permet monitoritzar els pacients per fer-los un seguiment i veure si passat un, dos o tres mesos encara mantenen la immunitat”, afegeix la investigadora. Després d’un procés de validació amb mostres de pacients de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, ara s’inicia la validació a gran escala amb altres hospitals de Catalunya i de l’Estat espanyol, un procés que es preveu que finalitzi a finals de juliol, moment en què es preveu que comenci la seva producció.

Similar a un test d’embaràs

Fins ara, el mètode més utilitzat per diagnosticar infeccions per SARS-CoV-2 és el de detecció per RT-PCR de transcriptasa inversa en temps real utilitzant cebadors específics del virus. Però aquestes proves moleculars de RT-PCR tenen algunes limitacions, com el llarg temps de resposta de l’assaig, el seu elevat cost i que i requereixen de la capacitació del personal que les ha de realitzar.

El nou dispositiu és molt similar a un test d’embaràs o a un dels que utilitzen les persones diabètiques. A partir d’una petita punxada al dit es col·loca la gota de sang a la tira reactiva. Si apareix una ratlla vermella voldrà dir que hi ha un IgG positiu, és a dir: que ja s’ha passat la infecció. Si es visualitza una ratlla de color blau vol dir que la infecció és activa (IgM positiu). “Inicialment el test l’utilitzarà el personal sanitari, però és tan senzill que en un futur es podria comercialitzar a les farmàcies per a què el pugui fer servir tothom”, apunta Ciara O’Sullivan.

El desenvolupament d’aquest dispositiu de diagnòstic, en el què a més de Ciara O’Sullivan també ha treballat el grup investigador format per Míriam Jauset, Vasuola Skouridou, Marketa Svobodova, Mary Luz Botero i Ivan Magriñà, rep finanançament de l’Institut de Salut Carlos III mitjançant el Fons COVID-19 per impulsar projectes que millorin a curt termini el coneixement del virus i gestió de la malaltia.

Print Friendly, PDF & Email

4 replies

 1. gemma garcia camps |

  Enhorabona Ciara i equip!

  Dóna gust llegir-vos i escoltar-vos!

  GRÀCIES

  Gemma

 2. Joaquin Ruiz de Arbulo |

  Fantàstic! Felicitats de tot cor a tot l’equip. I moltíssimes gràcies per la vostra feina.

 3. Sergi JARQUE SALAS |

  Enhorabona, tan de bo el tingueu enllestit d’acord amb la previsions i aviat estigui disponible de forma massiva.

  Moltes gràcies

 4. Francesc Diaz |

  Ciara i equip,
  un orgull i un exemple per la nostra universitat.
  Com vicerector de recerca us felicito en nom de la institució.
  El coneixement i la seva socialització llibera la societat …..també de les pandemies.
  Francesc Diaz

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*