06/07/2017

El programa CaixaImpulse selecciona el projecte Kamleon de la URV

La iniciativa, liderada per l'investigador de la URV Francisco Andrade, desenvolupa dispositius per preveure el risc de patir deshidratació

Jordi Ferré i Hèctor González, que participen al projecte Kamleon.
Jordi Ferré i Hèctor González, que participen al projecte Kamleon.

El projecte Kamleon, que desenvolupa dispositius per preveure el risc de patir deshidratació, ha estat un dels 23 seleccionats en el marc del programa CaixaImpulse 2017. Està liderat per l’investigador de la URV Francisco Andrade, amb el suport de Pär Blanking, Héctor González i Jordi Ferré. CaixaImpulse ofereix als projectes seleccionats un pressupost de 70.000 euros, formació a mida, suport i assessorament continu i una immersió en la realitat del mercat. El resultat de la convocatòria el van donar a conèixer dimecres 5 de juliol a Barcelona Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària “la Caixa” i Marcelino Armenter, president de Caixa Capital Risc.

El projecte Kamleon es basa en tecnologies revolucionàries, centrades en l’usuari, capaces de controlar l’estat d’hidratació individual amb l’objectiu d’ajudar les persones a prendre decisions intel·ligents, millorant així la seva qualitat de vida i produint un impacte social i econòmico positiu en la salut pública a curt i llarg termini.

Kamleon ha desenvolupat dos productes: d’Smart Patch i Smart Toilet. Ambdós treballen amb la mateixa tecnologia: un sensor analitza la composició de la suor o l’orina i envia les dades al núvol perquè es puguin monitorar a través d’una plataforma consultable des d’un telèfon intel·ligent o una tauleta tàctil.

La idea és revolucionària, ja que es determina la informació necessària per evitar la deshidratació en temps real, sense necessitat d’utilitzar un laboratori i de forma poc intrusiva. De fet, el projecte s’anomena Kamleon perquè els elements que formen els dispositius són discrets i perquè poden treballar de forma passiva (sense haver de preocupar-se per fer l’anàlisi).

Smart Patch està dirigit a esportistes i a persones que treballen a l’exterior, ja que està pensat per analitzar la composició de la suor durant la pràctica d’activitat física. El sensor, que s’incorpora en una tireta, mesura la quantitat de suor que es perd per minut, el total de suor perduda, el moment quan es comença a suar i components com el sodi, el potassi, el pH i l’amoni. Tota aquesta informació s’envia als servidors a través d’un petit aparell electrònic de la mida d’un rellotge que és fàcilment portable.

Per la seva part, Smart Toilet és un sensor que s’incorpora a l’inodor per tal d’analitzar les propietats químiques de l’orina que determinen la deshidratació. Aquesta és la forma més eficaç de controlar l’estat del cos per a les persones més vulnerables a patir deshidratació, com la gent gran, les embarassades o els infants, ja que no han de fer res fora de la seva rutina.

El projecte Kamleon va tenir obtenir al juny un accèssit dels premis Tarragona Impulsa, de l’Ajuntament de Tarragona, en la categoria de projecte empresarial en fase d’idea.

Programa CaixaImpulse

A la tercera convocatòria de CaixaImpulse s’han presentat 80 iniciatives, 73 de les quals procedeixen de 57 centres de recerca, universitats o hospitals d’Espanya, i altres 7 de Portugal, que per primer cop ha pogut participar en el programa. Els 23 projectes els ha seleccionat un comitè d’experts a partir dels criteris d’impacte social i innovació responsable, qualitat de la ciència, potencial en el mercat, projecte de valorització i capacitat de transferència i execució. Dels projectes seleccionats, 11 s’emmarquen dins del camp de les ciències de la vida i 12 a les ciències mèdiques i de la salut, i Catalunya encapçala la llista de projectes seleccionats (14). En aquesta edició s’ha comptat, per primer cop, amb la col·laboració de l’European Institute of Technology-Health, el consorci europeu líder en innovació biomèdica.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*