26/02/2024

Identifiquen sis hàbits per reduir l’obesitat infantil i les seves conseqüències

Un equip investigador de la URV-IISPV-CIBER-obn dissenya un sistema de puntuació que quantifica el risc de patir sobrepès, obesitat i altres alteracions cardiometabòliques a la infància

Pediatria
Foto: Julio César Velásquez (Pixabay).

Un equip investigador de la URV-IISPV-CIBERobn, en col·laboració amb sis centres de recerca i universitats espanyoles més, ha dissenyat un sistema de puntuació basat en el seguiment d’hàbits saludables capaç de quantificar el risc de patir sobrepès, obesitat i altres alteracions cardiometabòliques (alteracions del sucre a la sang, pressió arterial, colesterol elevat, etc) en nens. Els resultats de l’estudi identifiquen aquelles conductes saludables, relacionades amb l’estil de vida, amb més impacte sobre la salut cardiometabòlica. Disposar d’una llista de verificació de conductes capaç de detectar possibles paràmetres de risc resultaria de gran utilitat per lluitar contra l’actual epidèmia d’obesitat infantil i les seves conseqüències.

El sistema de puntuació proposat contempla sis comportaments relacionats amb l’estil de vida: el compliment de les recomanacions de lactància exclusiva durant els primers sis mesos de vida; realitzar activitat física com a mínim dues hores a la setmana; menjar a poc a poc en els tres àpats principals; adherir-se a la dieta mediterrània; limitar l’ús de pantalles a menys de dues hores al dia i complir amb les hores de son recomanades segons l’edat. Aquestes variables van ser analitzades en un estudi observacional a 938 nens entre 3 i 6 anys que participaven en la investigació CORALS. “Fins ara, aquests factors s’havien estudiat normalment de manera individual i sense incloure comportaments relacionats amb el tipus de dieta, la lactància o la velocitat d’ingesta d’aliments”, explica Tany E. Garcidueñas, investigadora de la URV -IISPV- CIBERobn i primera autora de l’estudi.

D’esquerra a dreta, l’equip investigador format per Nancy Babio, Tany Garcidueñas i Jordi Salas-Salvadó.

Els resultats indiquen que aquells nens amb més puntuació presenten menys risc de patir sobrepès o obesitat, menor perímetre de cintura, menor índex de greix corporal, pressió arterial més baixa i nivells de glucosa a la sang adequats. “També hem descobert que, encara que hi ha un gran benefici en adoptar múltiples conductes saludables, hi ha qui té més impacte que altres en aquest context, com ara menjar lentament”, apunta Garcidueñas.

El sobrepès i l’obesitat infantil s’associen a una gran varietat de problemes de salut, alguns dels quals relacionats amb el sistema cardiometabòlic com hipertensió, diabetis o augment de colesterol i triglicèrids. Aquestes alteracions es poden perpetuar fins a l’etapa adulta i tenir un gran impacte en la vida present i futura dels individus que les pateixen. S’estima que al voltant del 41% dels nens entre sis i nou anys a l’Estat espanyol presenten, en major o menor mesura, sobrepès.

L’estudi s’ha publicat a la revista European Journal of Pediatrics i s’ha fet sota la supervisió de Nancy Babio i Jordi Salas-Salvadó, investigadors del Departament de Bioquímica de la URV i membres de l’IISPV i de CIBERobn.

Referència bibliogràfica: Garcidueñas-Fimbres TE, Gómez-Martínez C, Pascual-Compte M, Jurado-Castro JM, Leis R, Moreno LA, Navas-Carretero S, Codoñer-Franch P, Echeverria AM, Pastor-Villaescusa B, López-Rubio A, García SM, De Miguel-Etayo P, Martínez JA, Aguayo IV, Vázquez-Cobela R, Escribano J, Miguel-Berges ML, De La Torre-Aguilar MJ, Gil-Campos M, Salas-Salvadó J, Babio N. Adherence to a healthy lifestyle behavior composite score and cardiometabolic risk factors in Spanish children from the CORALS cohort. Eur J Pediatr. 2024 Jan 23. doi: 10.1007/s00431-023-05389-z.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*